Programi

Android malware rudari kriptovalute i fizički uništava uređaje

Android malware rudari kriptovalute i fizički uništava uređaje
Foto: N.N. | Android malware rudari kriptovalute i fizički uništava uređaje

Istraživači ruske kompanije za računarsku bezbjednost Kaspersky Lab otkrili su novu vrstu zlonamjernog softvera (malware) za operativni sistem Android.

Riječ je o trojancu koji se krije u lažnim antivirusnim i pornografskim aplikacijama, a sposoban je za niz različitih nepoželjnih aktivnosti, poput neovlašćenog korišćenja vašeg računara za rudarenje kriptovaluta i izvođenje napada tipa DDoS.

Loapi može da izvede toliko toga, da može i fizički da ošteti vaš pametni telefon u roku od dva dana. Kako? Pa, tako što će ga toliko preopteretiti da bi moglo da se dogodi da njegova baterija nabubri i deformiše poklopac na poleđini.

Zahvaljujući modularnoj arhitekturi, može da rudari kriptovalutu Monero, zasipa vas stalno oglasima, preusmjeri web saobraćaj, šalje SMS-ove i preuzima i instalira druge aplikacije.

Kaspersky Lab tvrdi da iza Loapija stoji ista ekipa koja je 2015. godine stvorila malware za Android Podec. Zlonamjerni softver distribuira se putem prodavnica aplikacija i online oglasa. Za sada još nije primijećen u Googleovom Playu, ali budite na oprezu.

Loapi se predstavlja lažno kao najmanje 20 aplikacija sa sadržajima namijenjenim odrasloj publici, kao i antivirusni softver legitimnih proizvođača kao što su AVG, Psafe DFNDR, Kaspersky Lab, Norton, Avira, Dr. Web, CM Security...

Po instalaciji prisiljava korisnika na odobrenje pristupa administratorskim dozvolama, tako što prikazuje pop-up prozor sve dok žrtva ne odabere 'Yes'. Kada to učini, haker stiče puno ovlašćenje za upravljanje smartfonom, uključujući i špijuniranje korisničkih aktivnosti.

Loapi se takođe brani od uskraćivanja administratorskih ovlašćenja tako što zaključava ekran i zatvara otvorene prozore na uređaju. Legitimne antivirusne programe prikazuje kao lažne i malware, i korisnika prisiljava da ih obriše, piše Hacker News.

(tportal.hr )

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije