Programi

Androidi izloženi riziku od krađe

Androidi izloženi riziku od krađe
Androidi izloženi riziku od krađe

LONDON - Stručnjaci su utvrdili da su vlasnici uređaja sa operativnim sistemom "android" izloženi riziku od krađe ličnih podataka zbog bezbjednosnog propusta u softveru, piše danas "Fajnenšel tajms".

Hakeri mogu da na osnovu lažnih ličnih podataka naprave kopiju postojeće aplikacije sa dobrom reputacijom, objavili su stručnjaci kompanije "Bluboks sekjuriti".

Ukoliko korisnik preuzme tu aplikaciju na svoj uređaj, omogućiće hakerima da uđu u njegov aparat i dođu do uskladištenih podataka.

"To se može iskoristiti za preuzimanje specifične aplikacije ili čitavog uređaja, svega onoga što je korisnik uskladištio na tom uređaju. Ugroženi su onlajn bankarstvo, poslovna elektronska pošta, sve ono za šta se uređaj koristi", izjavio je DŽef Foristal, glavni tehnološki stručnjak "Bluboksa".

Prema njegovoj procjeni, ranjivo je 99 odsto uređaja sa "androidom", ali njegova kompanija za sada nema dokaza da su hakeri iskoristili taj propust.

"Bluboks" je obavijestio "Gugl" o ovom problemu u aprilu. Poslije toga, ova američka korporacija, proizvođač "androida", objavila je softverski dodatak za svoj operativni sistem. Korisnici koji ga još nisu preuzeli i dalje su ugroženi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije