Programi

Aplikacija koja "tjera" djecu da jedu povrće

Aplikacija koja "tjera" djecu da jedu povrće
Foto: N.N. | Aplikacija koja "tjera" djecu da jedu povrće

Nagovoriti djecu da pojedu povrće ponekad može da bude prava noćna mora. Ali, pomoću nove aplikacije za pametne telefone, izbirljiva djeca mogla bi povrće da zavole.

To tvrde naučnici sa i psiholozi iz Velike Britanije.

Rezultat saradnje naučnika i psihologa je aplikacija "Vegetable Maths Masters" koja je namjenjena deci od 3 do 7 godina.

"Djeca biraju željeni lik pa ga hrane različitim vrstama povrća. Lik je srećan kada jede i daje pozitivne verbalne povratne informacije. Djeca u zamjenu za uspješno rješene zadatke zarađuju zvjezdice", objasnili su autori igrice.

Tako se, kažu stručnjaci, u dječjem mozgu stvaraju pozitivne reakcije na povrće i vjerovatnije je da će ga jesti bez muke.

"Razvili smo aplikaciju koja se temelji na psihološkom istraživanju i ima integrirane različite metode koje su poznate po tome da povećavaju interes za povrćem i bude žudnju da ga djeca isprobaju. To uključuje gledanje fotografija povrća, nagrade za uspješno odigranu igru i hranjenje druge djece, odnosno likova", rekla je dr Kler Farou sa Univerziteta Aston.

Ova zabavna igra za malu djecu kombinuje najbolje psihološke dokaze o podsticanju zdravih navika dječje ishrane uz rani razvoj matematičkih veština.

Igrica se može preuzeti na Android i iOS uređajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije