Programi

Apple priznao veliki sigurnosni propust: Ažurirajte softver

Apple priznao veliki sigurnosni propust: Ažurirajte softver
Foto: N.N. | Apple priznao veliki sigurnosni propust: Ažurirajte softver

Amerčki tehnološki div Epl potvrdio je da su svi iPhone i iPad uređaji kao i Mac računari ugroženi zbog bezbjednosnog propusta u čipovima, što ih čini izloženim virusima Meltdown i Spectre koji omogućavaju hakovanje i krađu povjerljivih podataka, prenosi Fajnenšel Tajms.

"Svi Mac sistemi i iOS uredaji su pogođeni, ali u ovom trenutku nema saznanja o korišćenju koje utiče na potrošače", objavio je Epl na svojoj internet stranici u odjeljku za podršku klijentima.

Navodeći će se usljed ovih problema na mnogim Mac ili iOS uređajima prilikom korišćenja pojaviti zahtjev da učita program koji je u stvari zlonamjerna aplikacija, Epl je klijentima preporučio da preuzimaju samo softver iz pouzdanih izvora kao što je App Store.

Iz kompanije su naveli da su već ublažili neke od potencijalnih negativnih posljedica Meltowna na iOS 11.2 i macOS 10.13.2 sistemu, kao i da ovaj virus ne utiče na Eplove pametne satove.

Tehnološki gigant je dodao takođe da planira da izda zakrpe za web pretraživač Safari koje će uređajima pomoći da se odbrane od virusa Spectre.

Malveri Meltdown i Spectre otkriveni su ovih dana u čipovima koje proizvode Intel, AMD i ARM, i taj problem bi mogao ima svaki uređaj proizveden u proteklih 20 godina, bez obzira da li je reč o mobilnom telefonu ili računaru.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije