Programi

Apple se izvinio zbog ozbiljne povrede bezbjednosti

Apple se izvinio zbog ozbiljne povrede bezbjednosti
Foto: Screenshot | Apple se izvinio zbog ozbiljne povrede bezbjednosti

Stigla je zvanična izjava kompanije Apple u vezi sa greškom grupnog FaceTime-a, a ispravka je na putu. Šta se zapravo dogodilo?

Ozbiljna povreda bezbejdnosti podataka je kružila prošle nedjelje svjetskom štampom, a odnosila se na novu funkciju iOS 12, tačnije na grupne FaceTime pozive.

Nekoliko sati kasnije je otkriven bag, a Apple je privremeno zaustavio rad funkcije. Konačno je stigla i Apple-ova izjava za sajt MacRumors.

Šta se u stvari desilo? Ako ste sa nekim pokrenuli grupni FaceTime poziv i dodali vaš telefonski broj (ponovo), onda je poziv stvarno započet, a mikrofon je sve snimao, čak i ako druga strana nije primila poziv.

U osnovi, ako ste nekog pozvali, razgovor je automatski započet bez obzira na sve. To je ozbiljan prekršaj bezbjednosti.

Prije skandala, 14-godišnji dječak i njegova majka (oni su porodica Tompson, koja se pominje u izjavi) su prvi izvijestili Apple o problemu. Međutim, iako je funkcija odmah deaktivirana, bilo je kasno: vijesti su obišle svijet.

Konačno se oglasio i Apple i obećao da će ove nedjelje omogućiti ispravno korišćenje navedene funkcije. Evo šta su rekli za MacRumors:

"Popravili smo grešku koja se odnosi na bezbjednost grupnog FaceTime-a, a kako bi omogućili besprijekorno korišćenje funkcije biće dostupno ažuriranje softvera. Zahvaljujemo se porodici Tompson koja je prijavila grešku. Iskreno se izvinjavamo našim klijentima koji su bili pogođeni i svima koji su bili zabrinuti za ovo sigurnosno pitanje. Zahvaljujemo se na strpljenu dok se proces ne završi.

Želimo da uvjerimo naše korisnike da je naš inženjerski tim onemogućio grupni FaceTime čim je postao svjestan greške i započeo rad na popravci. Istovremeno, posvećeni smo razvoju procesa kojim se slični problemi mogu riješiti od strane pravih ljudi što je prije moguće. Sigurnost naših proizvoda nam je veoma važna, kao i opravdanje povjerenja koje su nam naši korisnici ukazali."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije