Programi

Da li su kompjuterske igrice lijek protiv depresije?

Da li su kompjuterske igrice lijek protiv depresije?
Da li su kompjuterske igrice lijek protiv depresije?

NJUJORK - Kompjuterske igrice "mozgalice" mogle da bi da budu isto toliko efikasne, pa čak i efikasnije od lijekova u lječenju teških oblika depresije kod starih osoba, tvrdi tim američkih i kineskih naučnika.

Studija, objavljena u časopisu Nature Communications, obuhvatila je osobe stare od 60 do 89 godina kod kojih antidepresivi nisu pokazali nikakve rezultate. Nakon samo četiri sedmica igranja kompjuterskih igrica dizajniranih da pospješe rad mozga, ovi starci su živnuli.

Projekat je razvijen kako bi se testirala teorija po kojoj mozak može da se regeneriše intenzivnim vježbanjem - da povrati staro znanje i memoriju i poboljša proces donošenja odluka, što sve može da ublaži depresiju.

Prethodna istraživanja su pokazala da "zarđalost" pojedinih intelektualnih funkcija izaziva otpornost na antidepresive.

"Uprkos značajnom napretku, konvencionalni oblici lječenja   antidepresivima nisu u stanju da mnogim starijim ljudima umanje depresiju i olakšaju patnje", ističe se u studiji, prenosi AFP.

Lijekovi često sporo djeluju, a rezultati su neubjedljivi. Remisije se javljaju tek kod jedne trećine pacijenata.

Tim stručnjaka iz SAD i Kine uključilo je 11 osoba u program četvoronedeljnog kompjuterskog treninga, a zatim ih je testiralo kako bi provjerili da li je došlo do poboljšanja kako u ublažavanju depresije, tako i u efikasnijem radu mozga.

Uporedili su njihove rezultate sa rezultatima grupe od 33 starih osoba koji su, umjesto kompjuterske terapije, dobijali antidespresiv escitalopram (spada u grupu antidepresiva pod nazivom "selektivni inhibitori preuzimanja serotonina" - ŠRI).

Rezultati su ukazali da su vježbe putem kompjuterskih igrica isto toliko efikasne u suzbijanju simptoma depresije koliko i escitalopram.

"Naime, 72 procenata njih je ušlo u remisiju", izjavila je za AFP koautorka studije Sara Morimoto sa njujorškog Instituta za gerijatrijsku psihijatriju.

Kompjuterska terapije je, takođe, poboljšala funckije mozga koje se tiču donošenja odluka efikasnije od escitaloprama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije