Programi

Facebook će skenirati vaše fotke kako bi ih brže slali

Facebook će skenirati vaše fotke kako bi ih brže slali
Facebook će skenirati vaše fotke kako bi ih brže slali

Sa svojom ‘Photo Magicom’ Facebook testira novu mogućnost za lakše dijeljenje fotografija između prijatelja prije nego što ih se uopšte i postavi na društvenu mrežu.

Koristeći softver za prepoznavanje lica, Facebook Messenger će proći kroz sve fotografije nedavno snimljene kamerom vešeg mobitela kako bi identificirao vaše prijatelje.

Ako Photo Magic prepozna nekog od vaših prijatelja, Messenger će vam odmah poslati obavjest da tim osobama pošaljete fotografiju, tako da ne morate sami to poslije raditi. Ili, kako sami facebookovci kažu, “projektovano je kako bi dijeljenje fotografija u Messengeru bilo još lakše i zabavnije”.

Za korisnike Androida, ta će se ‘čarolija’ događati svaki put kada snimite novu fotografiju, tako da će cijela grupa vaših prijatelja moći dobiti sliku čim ju napravite. Za korisnike iPhonea, skeniranje kamere će se događati ‘periodično’ (Facebook još nije precizirao što to točno znači).

Istina, Facebook to neće raditi bez vaše dozvole, ali možda niti ne znate da ste im uopšte već dali dozvolu. Kako bi koristili Photo Magic, morate dopustiti Messengeru da ima pristup vašoj kameri prije nego što vam uoštće pošalje bilo kakve obavijesti. Tako da, ako ste ikada prijatelju poslali sliku preko Messengera, vjerojatno ste već dali svoj pristanak.

Ako vam i dalje zvuči lagano jezivo da vam Faceboook pregledava sve fotke, i to čim ih snimite, ostaju vam samo dvije opcije: možete isključiti send-to-your-friend obavijesti, ili možete isključiti facebookovu mogućnost prepoznavanja lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije