Programi

Facebook dobio dozvolu da kupi WhatsApp

Facebook dobio dozvolu da kupi WhatsApp
Facebook dobio dozvolu da kupi WhatsApp

Evropska regulatorna komisija je izdala dozvolu kompaniji Facebook da kupi WhatsApp, popularnu mobilnu uslugu za razmjenu poruka.

Ovom odlukom su otklonjene sve prepreke za realizaciju kupovine WhatsAppa, koja će Facebook koštati 19 milijardi dolara. Ranije su kupovinu spriječavale telekomunikacijske kompanije, koje su zabrinute zbog velikog širenja američkih tehnoloških kompanija, prenosi Klix.

Evropska regulatorna komisija je u saopćenju objasnila svoju odluku i navela da Facebook i WhatsApp nisu bili "bliski rivali",

Ova kupovina će biti najveći posao koji će Facebook napraviti u svojoj desetogodišnjoj historiji. Time će najpopularnija društvena mreža osnažiti svoj položaj kada je riječ o uslugama razmjene poruka.

"Pažljivo smo analizirali prijedlog kupovine i zaključili smo da neće ugroziti konkurenciju na ovom dinamičnom i rastućem tržištu. Korisnici će i dalje imazi širok izbor aplikacija za komunikaciju", rekao je evropski povjerenik za konkurenciju na tržištu Joaquin Almunia.

WhatsApp i rivali poput KakaoTalka, Vibera i kineskog WeChata su u proteklim godinama dobili bitku sa telekom operaterima opcijom besplatnih poruka.

Usluge za razmjenu poruka su imale prihod od 120 milijardi dolara prošle godine, čime su ozbiljno ugrozile prihod telekomunikacijskog sektora, navodi se u istraživanju analitičarske kuće Ovum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije