Programi

Igrica koja je zaludjela 125 miliona ljudi

Igrica koja je zaludjela 125 miliona ljudi
Foto: Screenshot | Igrica koja je zaludjela 125 miliona ljudi

Za vrijeme prenosa s E3 sajma na kojem je najavljen Fortnite World Cup praktično usput je objavljeno kako Fortnite igra više od 125 miliona ljudi.

Iako nije jasno da li se radi o ukupnom broju igrača ili broju aktivnih igrača mjesečno, prema tim informacijama je Fortnite najpopularnija igra na svijetu, izuzev možda pojedinih igara za mobilne platforme. 

Žanr koji je izuzetno popularizovao "PlayerUnknown's Battlegrounds" korak dalje odveo je Fortnite Battle Royale "Epic Gamesa". Još u januaru iz te kompanije su objavili kako je Fortnite s novim modom privukao više od 40 miliona igrača, a svega pola godine kasnije ta brojka je trostruko veća.

Velika baza igrača osjeti se i na Twitchu i YouTubeu gdje je Fortnite posljednjih nedjelja najpopularniji sadržaj. Reper Drejk je u više navrata igrao Fortnite s najpopularnijim streamerom današnjice i najboljim igračem te igre Tajlerom "Nindžom" Belvinsom, dok veznjak Totenhema i engleske reprezentacije Dele Ali i sam streamu igru na svom Twitch kanalu. 

Na E3 sajmu koji se upravo održava u Las Vegasu održan je E3 Celebrity Pro Am, humanitarni turnir na kojem su učestvovali streameri i poznate ličnosti, a tri miliona dolara nagradnog fonda donirano je u humanitarne svrhe. Iako se ne radi o profesionalnom esport turniru ni toga uskoro neće nedostajati jer je "Epic Games" potvrdio kako su osigurali 100 miliona dolara za nagradne fondove turnira u Fortniteu sljedeće sezone.

Time će Fortnite preko noći postati najbogatiji esport na svijetu te iza sebe ostaviti Dotu 2 koja je na tom tronu sjedila posljednjih godina. Vrhunac Fortnite esporta biće nedavno najavljeni Fortnite World Cup koji će biti otvoren za sve igrače. "Epic Games" se tako odlučio za otvoreni sistem takmičenja za razliku od, na primjer, "Riot Gamesa" u kojem se mjesto u američkoj ligi kupuje. Za sličnu opciju odlučio se "Blizzard" sa svojom igrom Overwatch.

Kako će battle royale točno funkcionisati kao vrhunski esport uskoro ćemo saznati. PUBG je napravio neke velike iskorake u tom pogledu, Fortnite će morati napraviti još više ako želi da uspije kao vrhunski esport jer za to nije dovoljna velika baza igrača, ali je sjajan početak.

Fortnite bi mogao odigrati veliku ulogu u esportu, ali na nešto drugačiji način. Brojni novi igrači preko Fortnitea mogli bi saznati za esport i posvetiti mu više pažnje, a dio njih će početi pratiti i druge popularne esport naslove. Sa sigurnošću možemo tvrditi da će broj igrača ove popularne igre i dalje rasti jer će uskoro postati dostupna i za Nintendo Switch te Android.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije