Programi

Još dvije Apple aplikacije uhvaćene u krađi podataka korisnika

Još dvije Apple aplikacije uhvaćene u krađi podataka korisnika
Foto: N.N. | Još dvije Apple aplikacije uhvaćene u krađi podataka korisnika

Za nekoliko aplikacija u Mac App Store-u se smatra da prikupljaju i učitavaju korisničke podatke, uključujući i njihovu istoriju pretrage.

Aplikacije, kao što su Dr. Unarchiver i Dr. Cleaner, koje distribuira developer Trend Micro, navodno prikupljaju i na svoje servere ubacuju korisnikov istorijat pretrage. Aplikacije takođe prikupljaju informacije o drugim aplikacijama koje su instalirane na sistemu, prema navodima sajta 9to5Mac.

Aplikacije od korisnika traže pristup njihovom početnom direktorijumu za funkcije kao što je skeniranje virusa ili čišćenje keša (cache). Nakon što korisnik pokrene aplikacije, one prikupljaju informacije o istoriji pretrage, kreiraju zip fajl i uploaduju ga.

Apple zvanično zabranjuje aplikacijama da prikupljaju ovu vrstu podataka bez saglasnosti korisnika. Dr. Unarchiver i Dr. Cleaner su uklonjeni sa Mac App Store-a u nedelju, a u tom trenutku Dr. Unarchiver je bio 12. najpopularnija besplatna aplikacija na Mac App Store-u u SAD.

Prošle nedjelje, otkriveno je da apliakcija Adware Doctor takođe prikuplja korisničke podatke bez njihove saglasnosti i potom ih šalje serverima u Kini. Apple je i ovu aplikaciju uklonio iz App Store-a.

(cnet)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije