Programi

Kako zaraditi na Jutjubu

Kako zaraditi na Jutjubu
Kako zaraditi na Jutjubu

BEOGRAD - Vlasnici i autori raznovrsnih video-snimaka na „Jutjubu" sa teritorije zemalja bivše SFRJ i Albanije dobili su šansu da zarade od sponzorstva i reklama koje će se prikazivati na njihovim klipovima. Beograd je bio domaćin prve regionalne obuke za 250 najuspešnijih autora video-klipova, „Jutjubera" iz Adrijatik regiona.

Aleksandar, Milica i Milan imaju tek dvadesetak godina, a njihove video-klipove gledalo je na desetine miliona ljudi.

Prema riječima Aleksandra Leštarića Cileta, koji pravi uputstva za upotrebu tehnoloških novina, i u Srbiji može da se živi od toga.

„Tu su sponzorstva razna koja su eksplodirala, bar u mome slučaju, u poslednjih godinu dana, gde sam ja pre morao da jurim sve žive da mi se jave, a sada neke od najvećih svetskih kompanija iz sveta tehnologije se same meni javljaju", priča ovaj „Jutjuber".

Muzika, video-igre, raznovrsna uputstva, šminkanje i kuvanje su najgledaniji video-sadržaji. Firme nude saradnju onima koji imaju najviše pregleda.

„Kompanije iz Kine se nama javljaju, daju nam neki uređaj: telefon, kameru, štagod za recenziju ili to nekada bude neka kompanija koja traži neki video-snimak da njih spomenemo ili tako nešto za određenu novčanu nadoknadu tako da od samog Jutjuba ne može da se živi, ali zato u saradnji sa drugim kompanijama može", objašnjava Milica Perić Kovalska.

Kratki skečevi i parodije su specijalnost Milana Inića.

„Imamo 150 klipova na svom kanalu i preko 50 miliona pregleda. I to svakodnevno raste. Nešto što napraviš danas i za dve godine će dobijati preglede", naglasio je Inić.

Za otvaranje kanala na mreži i računa na koji stiže novac treba oko 15 minuta, sve ostalo je kreativnost i rad, kažu stručnjaci.

„Otvarate adsens račun koji vam omogućava da dobijate novce i kada stisnete crveno dugme stvari se počinju dešavati, reklame stižu na vaš kanal. Što više gledalaca imate, što imate zanimljiviji sadržaj, to ćete dobijati više reklama i više ćete zarađivati", otkriva Marijana Prpić, direktorka „Jutjuba" za Adrijatik regiju.

Zarade su poslovna tajna, ali vlasnik najuspešnijeg kanala na toj platformi godišnje inkasira više od sedam miliona dolara. Najbitnije je da svako na mreži može pokrenuti sopstveni posao, bez obzira na jezik, mjesto boravka i situaciju u kojoj se zemlja nalazi, što je važno i za Srbiju i za region.

(N.N./RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije