Programi

Koje podatke Windows skuplja o vama i kome ih šalje?

Koje podatke Windows skuplja o vama i kome ih šalje?
Foto: Ilustracija | Koje podatke Windoes skuplja o Vama i kome ih šalje?

Microsoft je nakon dugo vremena odlučio da konkretnom nadogradnjom odgovori na korisničku zabrinutost za sigurnost njihovih ličnih podataka.

Tehnološki gigant je već duže vrijeme pod paljbom evropskih zakona koji ga prisiljavaju da bude transparentan oko podataka koje sakuplja od svojih korisnika, prenosi "Telegraf.rs".

Nakon što je svima jasno stavio do znanja koje tačno podatke Windows sakupljaju, EU je od Microsofta tražio da ode i korak dalje. Najnovija nadogradnja omogućiće korisniku da tačno sazna koji podaci odlaze "napolje" - koristeći sam operativni sistem.

Kako to tačno radi?

Nova mogućnost prvo će biti dostupna ograničenom broju korisnika koji imaju pristup novom "Windows Diagnostic Data Vieweru". Ovaj program daje mogućnost pregleda podataka koji se šalju sjerverima Microsofta putem Windowsa 10.

Ovi podaci uključuju spojene uređaje, periferije, konfiguracijske opcije, podatke o performansama, gledanje filmova, instalirane aplikacije i još mnogo toga.

Kada stiže?

Ova aplikacija biće dostupna prvo Windows Insajderima, a Microsoft planira da je uključi u novoj velikoj nadogradnji za sve Windows 10 verzije.

Dolazak se očekuje negde oko proljeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije