Programi

Kraj jedne ere, nema više MP3 formata

Kraj jedne ere, nema više MP3 formata
Kraj jedne ere, nema više MP3 formata

Jedan od najpoznatijih kompjuterskih formata, ne samo kada je u pitanju muzika, proglašen je bivšim.

Vjerojatno, ustvari gotovo sigurno, ne postoji niko ko se barem jednom, bilo kada su u pitanju računari, tableti ili pametni telefoni nije susreo s mega popularnim MP3 formatom muzičkih datoteka. Riječ o jednom od najpoznatijih, najpopularnijih i najčešće korištenih formata u istoriji kompjutera.

Nažalost, MP3 odlazi u istoriju, proglašen je doslovno mrtvim i to ne od strane analitičara, novinara ili slučajnih korisnika interneta i samog MP3 formata, nego od strane - njegovih kreatora. Njemački Fraunhofer Institut, koji je 1995. donio objavu novog formata za muzičke datoteke, kojeg su razvili još krajem osamdesetih godina prošlog vijeka na službenim web stranicama objavio je kako je praktično sve vezano uz MP3 format ugašeno.

Povratka nema, MP3 je i službeno napušten od strane razvojnog tima koji je sve ove godine ustrajno stajao iza njega, nažalost, još je jedan legendarni format, utkan u same temelje web i muzičke industrije poslan u zapećak istorije, zato je ovo, definitivno, kraj jedne ere… Naravno da se MP3 neće prestati koristiti, kada su u pitanju krajnji korisnici, ali s vremenom će i s njihove strane biti zaboravljen.

Razlog je, zapravo, vrlo jednostavan, iako ga mnogi od nas sve ovo vrijeme možda i nisu prepoznali. Sve je objasnio Bernard Gril, direktor odjela koji se u sklopu Fraunhofer Instituta bavio upravo MP3 formatom.

"Postoji bolji i kvalitetniji format, riječ je o AAC ili Advanced Audio Coding formatu, koji je praktično postao standard, kada je u pitanju računarska muzika ili video muzička podloga, bilo da govorimo o računarima ili mobilnim uređajima", rekao je Gril. Prema njegovim riječima, AAC je u odnosu na MP3 "učinkovitiji i dolazi s daleko više funkcionalnosti".

Dakle, nakon 22 godine vodeće pozicije kada je u pitanju računarska muzika, svima omiljeni MP3 je postao nepoželjan čak i u vlastitoj kući.

Zanimljivo, Fraunhofer Institut je takođe pomogao u razvoju AAC formata i njegovom unapređenju do nivoa na kojem je danas, pa će banalnim pogledom mnogi zaključiti kako su njemački razvojni programeri i njihovo vođstvo na Fraunhofer Institutu zapravo kumovali situaciji u kojoj MP3 postaje višak.

Svoje zlatne dane MP3 format doživio je krajem devedesetih godina prošlog vijeka, kada je Apple predstavio svoj iPod uređaj. Tada je MP3 postao standard, a dodatno se proširio upravo zahvaljujući tome što je na iPod uređaju bio "temelj za slušanje muzika".Svakako, koliko je Apple "povukao" MP3, jednako toliko je i ovaj muzički format uspješan za uzlet Applea s iPod uređajima. Sada na sve to možemo gledati sa sjetom, jer s MP3 razvojem je gotovo.

(dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije