Programi

Majkrosoft nas ostavlja na milost i nemilost hakerima

Majkrosoft nas ostavlja na milost i nemilost hakerima
Majkrosoft nas ostavlja na milost i nemilost hakerima

Korporacija "Majkrosoft" je objavila posljednje bezbjednosno ažuriranje za operativni sistem "Vindous iks-pe" (Windows XP) i softver "Ofis 2003" (Office 2003).

Stručnjaci upozoravaju korisnike da bi uskoro mogli da postanu prva meta napada hakera, javlja RTS.

Tačnije, bezbjednosni eksperti preporučuju fizičkim licima koja ga koriste, ali i preduzećima, da zamijene svoje računare sa "Vindousom iks-pe" ili ih ažuriraju na novije verzije "Majkrosoftovih" operativnih sistema u narednih mjesec dana, jer više neće biti zaštićeni od novih "prijetnji" nakon sredine maja.

"Majkrosoft" automatski izbacuje nove bezbjednosne "apdejtove" svakog drugog utorka u mjesecu, koji je poznat "Utorak za zakrpe" (Patch Tuesday), dan kada se takođe objavljuju tehnički detalji o popravljenim greškama u sistemu. Naredni "Utorak za zakrpe" je 13. maj.

Tada će hakeri proučavati podatke i "obrnuti inženjering" softvera kako bi pronašli način da napadnu računare sa operativnim sistemom "Vindous iks-pe", zajedno sa programom "Ofis 2003", koji više neće biti "hranjeni" "Majkrosoftovim" dodacima, vjeruju bezbjednosni stručnjaci.

"Napadači će ovo iskoristiti kao akcelerator. Olakšava im put da prodru u računare", objašnjava Volfgang Kandek, tehnološki rukovodilac u IT kompaniji "Qualys Inc".

"Majkrosoft" je zamolio korisnike da se okrenu saveremenijim verzijama operativnog sistema, između ostalog zato što su u posljednjoj deceniji u njih ugrađeni djjelotvorniji sistemi u borbi protiv sajber napada.

Najveći svetski proizvođač softvera upozorio je još 2007. da planira da prestane sa podrškom za "Vindous iks-pe", iako bezbjednosne kompanije procjenjuju da 15 do 25 odsto računara u svijetu još uvek radi na operativnom sistemu pokrenutom oktobra 2001.

Takođe, samo trećina od 2,2 miliona bankomata u svijetu koristi novije operativne sisteme - pokazuju podaci "En-Si-Era", jednog od najvećih svjetskih proizvođača bankomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije