Programi

Majkrosoft žuri da riješi ozbiljan sigurnosni propust

Majkrosoft žuri da riješi ozbiljan sigurnosni propust
Majkrosoft žuri da riješi ozbiljan sigurnosni propust

NJUJORK - Američka kompanija "Majkrosoft" (Microsoft) žuri da riješi ozbljan sigurnosni propust koji omogućava hakerima da iskoriste slabosti pretraživača Internet eksplorer (Internet Explorer), verzije od 6 do 11, koje se nalaze na 55 odsto personalnih računara u svijetu.

"Majkrosoft" je takođe potvrdio da neće nuditi rješenje za pretraživače na računarima koji koriste operativni sistem Windows XP, nakon što je 8. aprila okončana podrška za taj 13 godina star sistem, koji se još uvijek nalazi na 25 odsto računara u svijetu, piše američki magazin "Forbs".

Proizvođač bezbjednosnog softvera "Fajeraj" (FireEye) otkrio je propust, navodeći da je grupa hakera već iskoristila slabosti Eksplorera za napade na američke vojne i finansijske institucije.

"Majkrosoft" je u zvaničnom obraćanju javnosti potvrdio postojanje propusta, bez iznošenja dodatnih detalja, ali i uz upozorenje da hakeri koji uspješno iskoriste slabosti pretraživača mogu da preuzmu potpunu kontrolu nad sistemom računara, instaliraju programe na njemu, pregledaju, mijenjaju i brišu podatke ili kreiraju nove korisničke naloge.

Dok "Majkrosoft" žuri da ispravi grešku, "Fajeraj" je ponudio privremeno rješenje zabrinutim korisnicima - da koriste druge pretraživače umjesto Internet eksplorera ili da onesposobe Adobe Flash, jer napad na računar u tom slučaju nije moguć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije