Programi

Mastilo dva puta skuplje od parfema

Mastilo dva puta skuplje od parfema
Mastilo dva puta skuplje od parfema

Izbor određenog fonta za printovanje tekstova može da donese milionsku uštedu, zahvaljujući manjem korišćenju mastila.

Sve je počelo malim projektom za školski naučni sajam. Učenik Suvir Mirćandani (14) razmišljao je kako smanjiti količinu otpada i uštediti novac, a primjetio je da u školi stalno dobija dodatne brošure i letke za učenje, prenosi Mondo.

 "Mastilo je dva puta skuplje od francuskih parfema", kaže on. Na primjer, 30 mililitara "Šanela 5" košta 38 dolara, a ista količina mastila za printer "Hewlett-Packard" i do 75 dolara.

Učenik je izmjerio koliko se mastila koristi za četiri fonta koji se često upotrebljavaju: Garamond, Times New Roman, Century Gothic i Comic Sans.

Utvrdio je da bi korišćenjem Garamonda, koji ima tanje poteze, njegova škola za 25 posto smanjila količinu mastila i godišnje uštedila više od 21.000 dolara.

 Primjenjeno na vladu SAD-a, koja godišnje potroši skoro dvije milijarde dolara na printovanje, prelaskom na font Garamond ušteda bi iznosila 136 miliona dolara. PR menadžer iz vladinog biroa za štampanje Gari Somerset nazvao je ovo otkriće izvanrednim, ali nije rekao i da li će ga američka vlada primjeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije