Programi

Mladi Banjalučani napravili još jednu aplikaciju za mobilne telefone

Mladi Banjalučani napravili još jednu aplikaciju za mobilne telefone
Mladi Banjalučani napravili još jednu aplikaciju za mobilne telefone

Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Nemanja Štrkić i Marko Malinović, udruženi pod logom PGS (Programming Genius Society), mladi i uspješni programeri, izradili su još jednu u nizu Windows Phone aplikacija. Riječ je o aplikaciji "Prijemni ispit", koja služi za spremanje matematike za prijemni ispit tehničkih fakulteta.

"Aplikacija sadrži sve što vam je potrebno za neku matematičku oblast, definicije, formule i YouTube lekcije koje vizuelno objašnjavaju zadatke korak po korak. Na kraju kursa postoje zbirke prijemnih ispita, tako da korisnik može provjeriti svoje znanje", kazao je Štrkić.

Dodao je da, pored toga što će aplikacija pomoći srednjoškolcima da upišu željeni fakultet, zasigurno će biti od koristi i studentima koji se u datom trenutku ne budu mogli sjetiti određene formule iz trigonometrije ili nekog pravila logaritmovanja.

"Naš cilj je bio da ovom aplikacijom interaktivno učenje dovedemo na neki viši nivo, te da pokažemo da pored klasičnog učenja, u bliskoj budućnosti možemo očekivati da se sve više uči preko pametnih uređaja", istakao je Malinović.

Navode da je u planu nova verzija aplikacije koja će sadržavati bolja objašnjenja i više zadataka, kao i Android verzija aplikacije "Prijemni ispit", koju očekuju krajem ovog mjeseca.

"U proteklih godinu dana smo izradili pet Windows Phone aplikacija, na koje smo veoma ponosni jer su nam neke od njih donijele neka nova bitna poznanstva i iskustva. Planiramo da i dalje ostanemo u ovoj branši i ako bude mogućnosti da nastavimo šta smo započeli u srednjoj školi, a to je da razvijamo mobilne aplikacije", rekao je Malinović.

Dosadašnji radovi

Nemanja Štrkić i Marko Malinović napravili su i "BL Guide" - turistički vodič, "BiH Taxi"- taksi službe većih gradova u BiH uvezane u aplikaciju, "BL Taxi Caller" - taksi službe, ali samo u Banjaluci; "Virtuelna Gimnazija Banjaluka" - virtuelna šetnja kroz banjalučku Gimnaziju.

"Naš rad prethodnih godina nam je donio veliko priznanje jer smo postali najmlađi 'Microsoft' student partneri u BiH i što smo od kompanije 'Microsoft' besplatno dobili vrijedne alate za razvijanje naših aplikacija", rekao je Štrkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije