Programi

Mladi programer ostvaruje san

Mladi programer ostvaruje san
Mladi programer ostvaruje san

Počelo je kao hobi i pretvorilo se u nešto što ni sam Radoš Budiša, učenik četvrtog razreda Ekonomske škole u Banjaluci, nije mogao da sanja, a to je da će postati mladi programer čijim sistemom aplikacija za pametne telefone će se koristiti milioni ljudi u svijetu.

Već sa šest godina sa bratom je počeo da rastavlja i sastavlja stare modele kompjutera, ali njegovo zanimanje tu nije stalo. Radoš se sve više počeo zanimati za kodove i kako drugi programeri mogu ostvariti različite aplikacije koje su korisne društvu.

Vođen tom željom, napravio je sistem aplikacija koje će pomoći građanima u lakšem snalaženju.

"Najviše me je zanimala vještačka inteligencija, te sam počeo raditi na androidu", kaže Radoš.

On pravi cijeli sistem aplikacija koje se mogu primjenjivati na raznim modelima telefona, a omogućava da stariji telefoni pokreću neke jače aplikacije.

Osnove o računarima ovaj mladi intelektualac naučio je od oca, dok je o kodovima i aplikacijama počeo sam da uči.

U početku nije mu sve išlo lako, ali se pridružio poznatoj društvenoj stranici gdje se okupljaju programeri, čiji savjeti su mu dobrodošli.

"Zahvaljujući njihovim savjetima naučio sam gdje griješim, to sam sve nastojao ispraviti, a ujedno sam naučio i više paleta programskih jezika u kojima se sada veoma dobro snalazim i s lakoćom praviti sisteme", kaže Radoš.

Radoš je počeo svoje programe prikazivati na društvenoj stranici za programere, a zahvaljujući dostignuću dobio je status prepoznatog programera.

"To dostignuće mi je dosta značajno, u svijetu je oko četiri miliona korisnika mojih kodova i programa, a oko dva miliona koristi samo moj sistem za razne telefone", kaže Radoš.

Za njegov rad počeli su se interesovati Nijemci, vidjevši njegov sistem aplikacija na festivalu mladih inovatora.

Ponudili su mu saradnju i mogućnost izrade novog potpunog sistema za novu marku telefona, koju je on prihvatio. Njegov sistem aplikacija daje podršku za 70 vrsta telefona.

"Veoma sam zadovoljan tim. Rezultati i povratne informacije koje dobijam od korisnika su veoma dobri i zadovoljan sam. Tu i tamo je i bila koja i donacija od njih, što je veoma rijetko danas u svijetu s obzirom na stanje. To znači da oni pokazuju veliku zahvalnost za moj rad", ističe Radoš.

Za izum Radoš je bio mnogo puta nagrađivan, a veliku podršku u ostvarivanju cilja imao je od roditelja i profesora.

Radoš planira da upiše fakultet informacionih tehnologija, a i dalje će biti posvećen inovacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije