Programi

Najbolji besplatni programi za video montažu, put do zarade

Najbolji besplatni programi za video montažu, put do zarade
Foto: Ilustracija | Najbolji besplatni programi za video montažu

Znanje nikako ne može da vam škodi, pa tako ni neke osnove iz video montaže.

To je svakako stvar koja bi mogla da vam bude velika prednost pri traženju posla.

Naravno, da bi mogli da editujete videosnimke morate za to da imate određen program. Neki od tih programa su veoma komplikovani i skupi, ali podrazumijeva se odmah i da su mnogo bolji nego oni besplatni.

Ipak, to ne znači da su oni besplatni programi loši. Štaviše, neki od njih su i te kako bogati opcijama koje vam pružaju, a najbitnije od svega jeste činjenica da nisu komplikovani za rad.

Ukoliko se i nađe nešto što ne možete sami da prokužite tu su tutorijali na Youtube, koji će vam mnogo olakšati učenje.

Dakle, uz malo utrošenog vremena, minimum finansijskih sredstava i velike želje i volje možete da postanete pravi majstor u editovanju video snimaka.

Ne zaboravite, ideja i kreativnost su takođe veoma bitni.

Mi vam donosimo pet besplatnih programa za uređivanje video snimaka uz pomoć kojih možete mnogo da uradite.

Blender

Blender je jedan od miljenika velikog broja vještih montažera jer podržava naprednu animaciju i ima mnogo traka za rad.

On je pomalo komplikovan, ali napominjemo da su trud i želja ključni da naučite da radite u njemu.

Filmora Video Editor

Ovaj alat promovišu kao najbolji program za amatere. Njegove "drag & drop" opcije su nešto što može da uradi i malo dijete. Za početak možete da odaberete između jednostavnog moda rada ili onog sa svim opcijama. 

U ovom drugom možete da izaberete muziku koju želite da koristite, već napravljene grafike i mnoštvo filtera koje jednostavno "prevučete" klikom miša tamo gdje želite da ih postavite. 

Jedina mana ovog programa koju smo uspjeli da nađemo (naravno s obzirom na to da je besplatan) jesto to što na vaš urađeni video ostavi zaštitni znak, osim ukoliko se odlučite za plaćenu verziju.

HitFilm Express

I ovaj program za video editovanje možete da dobijete u besplatnoj ili plaćenoj verziji, međutim dok ne svještite osnove dovoljna vam je i ona besplatna.

Čak i kada postanete stručniji ne morate da kupujete ovaj program jer besplatna varijanta nudi mnoštvo opcija, koje bi zadovoljile mnoge profesionalce video montiranja. Osim toga, za nekoliko dolara uvijek možete da je po malo nadograđujete.

HitFilm ima standardni prikaz za uređivanje, a možete da koristite i neke jednostavne specijalne efekte.

Lightworks

Ovo je poprilično ozbiljan program. Dokaz za to je i podatak da je korišten u montaži nekih velikih holivudskih hitova kao što je "Vuk s Vol Strita". Tu je korištena plaćena verzija, ali svakom početniku je i više nego dovoljna ona besplatna.

Ima nekoliko "manica". Jedna od njih mu je što je ograničen na rezoluciju od 720p. Takođe, kod njega nemate spremne template koje možete da koristite, ali zato je veoma, veoma precizan u montiranju.

Ovo je program više namijenjen profesionalcima, ali zašto i vi ne bi postali jedan od njih uz malo truda, a onda vam se otvaraju mnoga vrata.

DaVinci Resolve Lite

Program koji je i više nego dovoljan da uđete u svijet video montaže. Koriste ga mnogi ljudi u Holivudu, najčešće dok vrše korekcije boja.

Profesionalci su toliko zadovoljni ovim programom da često ističu kako je on najbolji od svih besplatnih.

Nedostatak mu je to što je malo komplikovaniji u odnosu na ostale besplatne programe, ali trud će vam se isplatiti.

Zarada

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj posao, uvijek možete da nađete neki program koji će vam se svidjeti. Ukoliko vam se ne sviđa ni jedan od ponuđenih, na internetu ih ima još mnoštvo. Nekada čak možete da jednim programom nadopunjujete nedostatke nekog drugog.

Uz poznavanje programa za video montažu lakše je da nađete i način da dođete do zarade.

Ako ništa drugo, onda možete pokušati da zaradite na Youtube postavljajući svoje video snimke koje ste editovali u nekom od ovih programa.

Koliko možete da zaradite na Youtube možete da pročitate na OVOM LINKU.

Koji su to uslovi koje treba da ispunite da bi mogli doći do zarade preko Youtube možete da pročitate u odvojenom tekstu na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije