Programi

Niko ne shvata Uberov novi logotip

Niko ne shvata Uberov novi logotip
Niko ne shvata Uberov novi logotip

Uber, kompanija koja je jedna od najvrućih tema u tech svijetu, danas je iznenada promijenila logotip, izgled aplikacija, i ikone.

Umjesto vrlo prepoznatljivog stilizovanog slova "U", od sada su u upotrebi dva prilično nejasna piktograma, jedan za putnike i drugi za vozače, na pozadini ispunjenoj neobičnim uzorkom linija.

Korisnici čiji mobiteli automatski ažuriraju aplikacije vjerovatno su jutros imali problema u traženju Uberove aplikacije na svojim ekranima, jer nova ikona ničim ne pokazuje da je riječ o poznatoj im aplikaciji.

Iz Ubera su čak objavili tekst koji opisuje njihovu politiku i viđenje svijeta, upotpunjen video materijalima i slikama, te poveznice s novim logotipom. Prema tom objašnjenju, novi dizajn logotipa odražava simbiozu "bitova" od kojih je sačinjen digitalni svijet, te "atoma" koji čine stvarni svijet. Nemojte se zabrinuti ako vam ovo pojašnjenje nije sasvim jasno –nije nikome.

Wired je, istovremeno s ovim redizajnom, objavio opsežnu priču o tome kako je Uberov novi znak nastao. Uberovci otkrivaju da je na tome radio cijeli tim stručnjaka za dizajn, potpomognut samim CEO-om kompanije Travisom Kalanickom, i to više od dvije i po godine.

Novi bi dizajn trebao lokalizirati Uber i u svakoj od 65 zemalja donijeti nešto novo, specifično samo za tu zemlju i njene ljude, navike i prepoznatljive simbole. Bojama i šarama Uber bi se trebao prilagoditi lokalnim tržištima i potrošačima, kažu iz te kompanije. Korisnici i javnost oko redizajna su nepodijeljeni u lošim kritikama. Nova ikona na ekranu mobitela im ne znači ništa, ne podsjeća ni na koji dio Uberove usluge i jednostavno je loša, smatraju gotovo svi.

(NN, bug.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije