Programi

Nvidia razvija pametni slow-motion video sistem

Nvidia razvija pametni slow-motion video sistem
Foto: Ilustracija | Nvidia razvija pametni slow-motion video sistem

Nova metoda će omogućiti konvertovanje snimaka regularne brzine u slow-motion pomoću vještačke inteligencije. Ova inovativna metoda ima posebne prednosti u pogledu hardverskih performansi i vremena kreiranja za video klipove koji su snimljeni uz pomoć pametnih telefona.

Slow-motion je svakako jedna od traženijih funkcija na kamerama današnjih pametnih telefona. Zahvaljujući ovoj novini, bez ikakve muke ćete moći da snimite slow-motion video na svom telefonu. Snimanje videa brzinom od 120 do 240 sličica u sekundi je danas sasvim uobičajeno, iako nije nimalo jednostavno u pogledu tehnike. Ako biste želeli da kupite kameru sa istim brojem sličica u sekundi, morali biste da izdvojite značajnu svotu novca za to.

Razlog za to je što snimanje velikom brzinom sličica u sekundi zahtijeva ozbiljne hardverske performanse i troši dosta energije. Zato ne treba da vas čudi ako vam se baterija gotovo isprazni, a uređaj značajno ugrije nakon korišćenja. Nvidia pokušava da pomoću softvera olakša snimanje slow-motiona pomoću vještačke inteligencije i rezultati su više nego dobri.

Ljudsko oko vidi slike kao pokret samo ako se u jednoj sekundi prikažu 24 sličice. U bioskopima gledamo filmove pri istoj brzini, a televizijski standard je 25-30 sličica u sekundi. Što je veći broj sličica, to je snimak dinamičniji, ali i manje realističan. Zato se u postprodukciji mora podesiti brzina od 24 fps-a. Logično, veći broj slika znači i veći broj informacija, a ako ih prikažemo u dužem vremenskom intervalu dobićemo jasniji prikaz u okviru određene vremenske jedinice.

Iz tog razloga, standardna brzina od 24, 25 i 30 fps-a ne može da bude procesuirana na prihvatljiv način i bez pojave određenih grešaka. Međutim, istraživanje koje sprovodi Nvidia pokušava da prevaziđe te fizičke prepreke uz pomoć nauke. Programi za profesionalnu obradu videa već neko vrijeme pokušavaju da postignu bolje rezultate miješanjem određenih komponenti. To najbolje funkcioniše kada je softver u stanju da prepozna šta se nalazi na videu.

Tu na scenu stupa algoritam dubokog učenja koji pokušava da prepozna predmet na bazi prikupljenih informacija, a potom da duplira sličice i napravi ravnomjernu preraspodelu piksela. Može da bude od velike pomoći u naknadnoj obradi, jer bi sličice mogle da uspore snimak čak i kada za to ne bi postojali fizički preduslovi. S druge strane, time bi se omogućavalo usporavanje snimaka na pametnim telefonima, ali bi se uštedele kako performanse procesora, tako i vrijeme trajanje procesa i memorijski prostor.

Ovo istraživanje je tek u svojoj inicijalnoj fazi. Radi se o algoritmu dubokog učenja, pa ćemo morati da se strpimo dok nova tehnologija ne stigne do korisnika. Samo učenje je dug i vrlo naporan proces jer je potrebno da softver bude naučen milionima kompozicija, predmeta i situacija, čemu se dodaju i spoljni faktori, kao što su pomjeranje video kamere, promjena svjetlosnih uslova i sastava za stabilizaciju slika na pametnim telefonima. Zato ne možemo da poreknemo da je riječ o vrlo zanimljivom projektu.

(The Verge/inmagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije