Programi

Obama "prostački vrijeđa" Trampa u novom "DeepFake" videu

Obama "prostački vrijeđa" Trampa u novom "DeepFake" videu
Foto: Screenshot | Obama "prostački vrijeđa" Trampa u novom "DeepFake" videu

Video nastao u produkciji "BuzzFeeda" naglašava rastući problem tzv. "DeepFake" videa s obzirom da je u posljednje vrijeme sve lakše napraviti video u kojem slavne osobe govore i rade sve i svašta.

U ovom lažnom videu, bivši američki predsjednik Barak Obama govori neke stvari potpuno netipične za njega, poput "Ben Karson je vakcinisan od stvarnosti" ili "Tramp je potpuno i kompletno g***o".

"Ulazimo u novu eru u kojoj naši neprijatelji mogu da uzmu bilo koji oblik i kažu bilo šta u bilo kojem trenutku, iako takve stvari nikad ne bi rekli", kaže "Obama" u videu.

Naravno, ovdje se ne radi o pravom Baraku Obami, već o ranijem snimku Obame na kojeg su nalijepljena usta drugog čovjeka pomoću aplikacije "FakeApp". Ovom lažnom Obami glas je posudio glumac Džordan Pil.

"BuzzFeed" naglašava da je za izradu ovog videa utrošeno 56 sati te da su na njemu radili profesionalci što znači da u ovom trenutku ne može baš svako da proizvede ovakav video.

Ali izvjesno je da će ovakve aplikacije postati sve dostupnije širokim masama pa će i ovakve video snimke biti sve lakše napraviti "kod kuće".

'Dobra vijest je da je za proizvodnju ovakvog "DeepFake" videa i dalje potrebna prilična vještina i vrijeme. Ali loša vijest je da će znanje i sama tehnologija potrebna za ovakav video postati dostupnija i prisutnija nego što smo očekivali ili na šta smo uopšte spremni", kažu iz "BuzzFeeda".

"DeepFake" video snimci su postali češći nakon 2017. godine kad su se na internetu počeli pojavljivati lažni porno uraci sa slavnim osobama. Ranije ove godine, stručnjaci su počeli da upozoravaju da će ovakvi lažni snimci u budućnosti vjerovatno biti korišteni kako bi se uticalo na izbore.

"Ideja da se može na tijelo jedne osobe staviti tuđa glava je glavni pogodak za sve one koji bi željeli da se umiješaju u izborni proces", rekao je senator Virdžinije, demokrata Mark Varner.

"Ovakve stvari postaće nova realnost do novih izbora 2020. godine, a možda već i ove godine", dodao je on.

Ovaj video Baraka Obame naglašava da iako se još uvijek radi o prilično kompleksnom postupku, zahvaljujući razvoju tehnologije, u budućnosti će biti sve lakše napraviti ovakve stvari.

Zato kad vam se sljedeći put neki snimak učini nevjerovatnom i lažnim, ona je možda upravo to.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije