Programi

Ogroman uspjeh hrvatske igre, popularnija od Fortnitea

Ogroman uspjeh hrvatske igre, popularnija od Fortnitea
Foto: Screenshot | Ogroman uspjeh hrvatske igre, popularnija od Fortnitea

Zagrebački Gamepires ostvario je ogroman uspjeh i u pet dana prodao gotovo 650.000 kopija svoje igre SCUM za PC, a na Twitchu je bila popularnija od Fortnitea.

"Nova hrvatska igra SCUM već danima ne silazi s prvog mjesta liste najprodavanijih igara na online platformi STEAM. Survival igra zagrebačkog Gamepiresa u prvom danu se prodala u fantastičnih 250.000 kopija, a pet dana kasnije dostigli su 650.000", rekao je za "24sata.hr" Andrej Levenski, saosnivač studija poznatog i po igri Gas Guzzlers.

Igra je ostvarila zaradu od gotovo 11 miliona evra jer se trenutno prodaje po cijeni od 16,79 evra. Naime, igra je objavljena u Early Access programu na Steamu, gdje se obično objavljuju igre koje su još u razvoju. U razgovoru za "24sata" Levenski otkriva kako je lansiranje igre premašilo njihove najoptimističnije prognoze.

"Naša projekcija je bila da će biti ogroman uspjeh ako igra prođe 100.000 kopija, to je bila ta psihološka granica, tako da je ovaj uspjeh van svih očekivanja", rekao je Levenski.

Na produkciji igre surađivao je i hrvatski studio Croteam, u kojem takođe ponosno kažu da je ovo ogroman uspjeh za hrvatski gaming.

Levenski kaže kako su već angažovali cijeli niz ljudi, ali da će i morati zapošljavati nove ljude, a u prvom redu tu misli na programere. Uspjeh igre natjerao ih je i da traže novi prostor.

Na pitanje o tome gdje leže razlozi ovakvog uspjeha, Levenski kaže da su već neko vrijeme pripremali teren jer je igra izuzetno kompleksna u odnosu na slične naslove poput Fortnitea ili PUBG-a.

Što je tačno SCUM?

SCUM je igra preživljavanja u otvorenom svijetu, ali za razliku od aktuelnih hitova nudi izuzetno detaljan nivo prilagođavanja likova i praćenje metabolizma te nešto višu dozu realizma igre u kojoj ćete morati sakupljati resurse i opremu da bi preživjeli u krajoliku koji vas može dizajnom podsjetiti na brojne dijelove Hrvatske.

"Originalni plan je bio da u Early Access fazi budemo otprilike godinu dana, ali igrači će imati svoje zahtjeve i to će se sigurno mijenjati", otkriva Levenski.

Dodaje kako će oni oblikovati igru, koja će jednom kad bude potpuno gotov proizvod najvjerojatnije imati i višu cijenu.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije