Programi

Oživljava legenda o Safikadi

Oživljava legenda o Safikadi
Foto: Jelena Đurđević | Oživljava legenda o Safikadi

BANJALUKA - Pomalo zaboravljenu ljubavnu legendu o Safikadi, Banjalučanki koja je zbog neostvarene ljubavi sebi oduzela život, oživjeće 40 mladih Banjaluke i Mostara, kroz zajednički rad u "Safikada hackhathonu", koji će biti održan na proljeće.

Izazov je da se napravi sistem koji bi zaljubljenima širom svijeta omogućio da se preko Facebooka uloguju na mobilnu aplikaciju "Safikada", te klikom na jedno dugme upale elektronsku svijeću u Banjaluci na Safikadinom memorijalnom mjestu. Nakon toga, kamera koja se tu nalazi slala bi nazad fotografiju upaljene svijeće s imenima zaljubljenih, koju bi oni mogli da podijele na svom Facebook profilu ili drugoj društvenoj mreži, te bi tako promovisali Banjaluku.

Zoran Gajić, direktor "Exit centra", koji je i organizator ovog projekta, rekao je da je rok za prijavu do ponedjeljka, te da su do petka imali prijavljenih 12 kandidata, a za vikend ih očekuju još.

"Legenda o Safikadi je jedina u Banjaluci koja govori na temu ljubavi i mi to želimo da promovišemo kako bi ona oživjela", rekao je Gajić.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije grada, rekla je da je TOBL finansijski podržao ovaj projekat kako bi promovisali grad.

"Imajući u vidu da projekat doprinosi promociji turizma grada među mladima u BiH i Banjaluci, novčano smo podržali ovaj projekat kako bismo svi zajedno uspješnije promovisali Banjaluku kroz legendu o Safikadi, kao jednu od atraktivnih turističkih destinacija", rekla je Brankovićeva.

Građani su oduševljeni idejom i smatraju da je Banjaluka grad ljubavi.

"Verona ima priču Romea i Julije, mi imamo Safikadu, to je pomalo zaboravljena legenda i treba je promovisati kako bi postala atraktivna destinacija i za turiste", rekla je Biljana L., mještanka Lazareva.

Učešće je besplatno, a zainteresovani se prijavljuju u jedan od četiri tima, razvoj internet sajta "Safikada", razvoj mobilne aplikacije, razvoj elektronskog dijela na Adruino platformi i razvoj suvenira kroz 3D print.

Izabranih 20 mladih će ići na tri dana treninga u Mostar, praćeno i radom u Banjaluci u "Robokids centru", te finalna tri "hackathona" u Banjaluci.

Prijaviti se mogu mladi od 12 do 22 godine, do ponedjeljka na stranici www.robokids.xyz ili na broj 065/711-111.

"Hackathon" organizuju "Exit centar" i Centar za tehničku kulturu iz Mostara, uz pomoć Ambasade SAD u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije