Programi

Predstavljena aplikacija za poređenje cijena električne energije

Predstavljena aplikacija za poređenje cijena električne energije
Foto: N.N. | Predstavljena aplikacija za poređenje cijena električne energije
Srna

U Mostaru je danas predstavljena aplikacija za poređenje cijena električne energije u BiH - uporedistruju.ba, koja na jednom mjestu, kupcima električne energije, pruža osnovne informacije o ulogama u sektoru električne energije, te daje uputstva o racionalnom trošenju električne energije kao i za promjenu snabdjevača.

Osim informacija o ulogama u sektoru, uputstvu o promjeni snabdjevača, trenutnim cijenama električne energije, aplikacija sadrži i informacije o aktivnim snabdjevačima na elektroenergetskom tržištu, savjete za uštedu energije kao i niz drugih edukativnih i korisnih informacija, saopšteno je iz Agencije za međunarodni razvoj SAD /USAID/.

Direktor ekonomskog sektora USAID u BiH Andrju Bigl rekao je da se na izradi ove aplikacije radilo od 2016. godine, da je ona prva aplikacija ove vrste u regionu, te da vjeruje da će pomoći neometanom razvoju tržišta električne energije u BiH i olakšati kupcima snalaženje u ovom sektoru.

"Iako je ova aplikacija odličan prvi korak, uz nju treba postojati odlična komunikacija s javnosti kako bi kupci, snabdjevači i ostali učesnici u sektoru razumjeli promjene koje se dešavaju na tržištu električne energije u BiH", istakao je Bigl.

Pored USAID projekta Investiranje u sektor energije, u izradi aplikacije su učestvovali Nacionalna asocijacija regulatornih komisija SAD, te regulatorne komisije za električnu energiju Republike Srpske, FBiH, BiH.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije