Programi

Procurio ključni izvorni kod za iPhone

Procurio ključni izvorni kod za iPhone
Foto: Ilustracija | Procurio ključni izvorni kod za iPhone

Izvorni kod za iBoot, jedan od ključnih iOS programa, anonimno je objavljen na GitHubu.

Kod nosi naziv “iBoot”, koji je inače zadužen za bezbjedno podizanje iOS-a. U pitanju je prvi proces koji se pokreće kada korisnik ukljući svoj iPhone.

Kod je vezan za iOS 9, stariju verziju Appleovog operativnog sistema, mada su pojedini njegovi dijelovi korišćeni prilikom stvaranja iOS 11.

Pristup izvornom iBoot kodu omogućava bezbjednosnim istraživačima koji rade na iOS-u bolju šansu za pronalazak ranjivosti u ovom sistemu koje bi mogle da kompromituju uređaj. To znači da hakeri sada za kraće vrijeme mogu da pronađu mane i bagove u sistemu, odnosno da postoji veća šansa za probijanje zaštite iPhonea.

Iskusniji programeri takođe bi na osnovu ovog koda mogli da emuliraju iOS sistem na platformama koje nisu Appleove.

Sporni kod prvi put je prošle godine objavio korisnik Reddita “apple_internals”, na subredditu Jailbreak. S obzirom na to da je u pitanju bio novi korisnik, post nije privukao veliku pažnju.

Kod je u međuvremenu dospio na GitHub, što znači da je najvjerovatnije poznat širokom krugu jailbreak zajednice i grupama koje se bave hakovanjem iOS-a.

Inače, pronalaženje bagova u okviru boot procesa Apple smatra prilično važnim, pa u skladu s time one koji uspiju da riješe problem nagrađuje novčanom sumom do 200.000 dolara.

Kompanija se još nije oglasila povodom ovog slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije