Programi

Skinite aplikaciju koja prikazuje Wi-Fi signale oko vas

Skinite aplikaciju koja prikazuje Wi-Fi signale oko vas
Skinite aplikaciju koja prikazuje Wi-Fi signale oko vas

Aplikacija koristi GPS kako bi odredila lokaciju korisnika, a potom traži lokacije obližnjih baznih stanica pa može da mapira Wi-Fi rutere koji se nalaze u blizini.

Svi želimo da imamo dobar Wi-Fi signal, ali često nismo svjesni koliko to signala ima oko nas. U naseljenim područjima nalazi se gomila baznih telekomunikacijskih stanica, wireless rutera pa čak i satelitskih signala. Ako se šetate po gradu i uključite pretragu Wi-Fi mreža dobra je vjerovatnoća da ćete imati više izlistanih mreža.


Međutim, još boljem prikazu i dokazu koliko smo postali umreženo digitalno društvo svjedoči nova iPad aplikacija Arhitecture of Radio koja vizualizuje signale koji se preklapaju svuda oko nas.

Ova aplikacija koristi GPS kako bi odredila lokaciju korisnika, a potom traži lokacije obližnjih baznih stanica koristeći OpenCellID, pa može da mapira Wi-Fi rutere koji se nalaze u blizini. Takođe, može predvidjeti i prelete satelita nad datim područjem.

Svi ti podaci se potom vizualno prikazuju i dobijamo sliku kako signali pulsiraju kad uđu u domet aplikacije. To je pravi ples izmešanih jačih ili slabijih signala.

Utisak je i zadivljujuć i pomalo zastrašujuć. Međutim, definitivno i podsjetnik koliko se digitalni svijet integrisao u naš fizički svet.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije