Programi

Šta da radite kada vam Chrome "guši" kompjuter?

Šta da radite kada vam Chrome "guši" kompjuter?
Foto: Ilustracija | Šta da radite kada vam Chrome "guši" kompjuter?

Googleov internet pregledač Chrome u stanju je da uspori rad desktop računara, čak ako je riječ o prilično savremenoj konfigruaciji. Ako otvorite previše tabova Chroma, lako vam se može desiti da vam "pojede" svu radnu memoriju i ne ostavi dovoljno za druge potrebe.

I različite ekstenzije i dodaci popularnog pregledača, takođe mogu prekomjerno da opterete rad procesora. A da li vam se to događa, možete da provjerite ako bacite pogled na procese vašeg računara.

Kod PC računara sa Windows operativnim sistemom potrebno je otvoriti Task Manager, na Macu treba pogledati Activity Monitor.

Ako ustanovite da Chrome "muze" gomilu resursa vašeg računara, možete da provjerite koji su tabovi i proširenja problematični. Kliknite na tab CPU pri vrhu i vidjećete prikaz od najvećih do najmanjih potrošača.

Tu možete da zaustavite ili da zatvorite bilo koji nekorišćen tab u Chromeu koji previše opterećuje rad procesora vašeg računara, tako što ćete kliknuti End Task pri dnu Chrome Task Managera.

Isto se odnosi i na ekstenzije, ali prije nego počnete da ih gasite provjerite koje ne koristite, pa ih onda isključite ili ugasite.

Da biste provjerili šta ste uradili otvorite postavke u Chromeu, potom More Tools, pa Extensions.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije