Programi

Studenti elektrotehnike kreiraju android aplikaciju za TV

Studenti elektrotehnike kreiraju android aplikaciju za TV
Foto: Jelena Đurđević | Studenti elektrotehnike kreiraju android aplikaciju za TV

​BANJALUKA - Studenti iz BiH i zemalja EU kroz radionicu "Razvoj android TV aplikacije" tokom ove sedmice na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci učestvuju na kreiranju android aplikacije za pametne televizore.

Izradom ove aplikacije čitaoci "Nezavisnih novina" bi iz udobnosti svog dnevnog boravka na TV ekranu mogli pratiti najnovije vijesti i zanimljivosti iz raznih oblasti života.

Jovica Kesić, šef Centra za razvoj softvera "TeleGroup" Banjaluka, rekao je da je ideja bila da se napravi novi vid obuke za android TV, čija je platforma sve popularnija, te ima veći tržišni udio u samom poslu razvoja softvera i smart televizora. 

"Zahvaljujući organizaciji EESTEC-a (Savez studenata elektrotehnike Evrope) imamo 10 domaćih i 10 mladih inženjera elektrotehnike iz regiona i Evrope, koji će narednih pet dana, uz mentorstvo naših ljudi iz 'TeleGroupa', da razvijaju android TV aplikaciju za 'Nezavisne novine'", rekao je Kesić.

On kaže da je plan da radionica traje do petka kada se očekuje finalni proizvod, koji bi kasnije korisnici smart televizora širom BiH mogli kroz "Google Play Store" preuzeti na svoje uređaje.

"U današnje vrijeme prilično je velika potreba za android aplikacijama na TV-u. Svi veliki igrači poput 'Netflixa', 'Facebooka', 'Twittera', 'YouTubea' imaju svoje aplikacije, te se i u regionu sve više ulaže u ovaj vid razvoja. Tržišni udio smart televizora u Evropi je veoma veliki, dok je to na našim prostorima 'skupa igračka', ali se očekuje da će za dvije - tri godine doživjeti pravi bum, tako da sada ovo radimo na vrijeme", rekao je Kesić.

Dodao je da će u izradi aplikacije studenti biti podijeljeni u četiri tima i izraditi četiri aplikacije.

"Nakon izrade biće izabrana najbolja aplikacija, te očekujemo poslije procesa proizvodnje da se nešto utegne od strane naših inženjera i da se sa 'Nezavisnim' dogovori da to bude vidljivo na 'Google Play Storeu'", kaže Kesić.

Milan Šekara, odgovorni urednik portala "Nezavisnih", rekao je da je to sjajna prilika za studente da nauče nešto novo i usavrše dosadašnja znanja.

"Radionica je odlično osmišljena, mladi će tokom pet dana razmjenjivati znanje sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja, te će na ovaj način moći ostvariti kontakte za buduću saradnju", rekao je Šekara. 

Nikolina Grahovac, kontakt osoba lokalnog komiteta EESTEC-a u Banjaluci, kaže da je odziv na ovu radionicu bio izvanredan.

"Tokom ovakvih radionica studenti komplementuju znanje koje stiču na fakultetu i proširuju ga u skladu sa modernim tokovima", rekla je ona.  
Radionicu organizuje kompanija "TeleGroup" u saradnji s EESTEC-om, Elektrotehničkim fakultetom u Banjaluci i "Nezavisnim novinama".

Vezana vijest:
"Nezavisne" i "TeleGroup" organizuju radionicu o razvoju Android TV aplikacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije