Programi

Umro suosnivač Microsofta

Umro suosnivač Microsofta
Foto: Tanjug/AP | Umro suosnivač Microsofta

Suosnivač Microsofta Pol Alen, čovjek koji je nagovorio prijatelja iz škole Bila Gejtsa da napusti Harvard i pokrene najveću softversku kompaniju na svijetu, umro je juče u 65 godini, objavila je njegova porodica.

Alen je umro od komplikacija izazvanih non-Hodgkinovim limfomom, saopštila je njegova porodica.

Početkom oktobra Allen je otkrio da se liječi od te vrste raka, od koje se liječio i 2009. godine. Početkom osamdesetih, prije nego što je napustio Microsoft, razbolio se od Hodgkinovog limfoma, druge vrste raka.

Alen je Microsoft napustio 1983. godine, prije nego što je kompanija prerasla u divovsku korporaciju, nakon svađe s Gatesom, ali zahvaljujući prvobitnom partnerskom udjelu, mogao je do kraja života uživati u milijardama koje je trošio na jahte, umjetnine, rok muziku, sportske klubove, istraživanja mozga i nekretnine.

Bio je vlasnik košarkaškog NBA kluba  Portland Trail Blazers te Seattle Seahawksa u američkoj fudbalskoj ligi (NFL) i posvećeni filantrop koji je darovao više od 1,5 milijardu dolara.

Kao poznati ljubitelj muzike, Alen je imao brojne prijatelje u svijetu zabave, među kojima je bio i pjevač grupe U2 Bono, ali je radije izbjegavao svjetla pozornice na svojem imanju na ostrvu Mercer na jezeru Vašington, na suprotnoj obali od Sijetla, gdje je i odrastao.

Paul Gardner Alen rodio se u Sijetlu 21. januara1953. godine, kao sin knjižničara i učiteljice, Bio je dvije godine stariji od Gejtsa, ali kada su se 1968. upoznali u prestižnoj školi Lakeside u Sijetlu, otkrili su da dijele strast prema računarima.

Alen je školovanje nastavio na Washington State University, ali je od studija odustao 1974. godine i zaposlio se u Bostonu. Dok je bio tamo, uporno je nagovarao Gejtsa, koji je studirao na obližnjem Harvardu, da napusti studijw i pridruži mu se u revoluciji presonalnih računara tek rađala.

Gejts je pristao 1975. godine te su njih dvojica zajedno razvili BASIC softver za Altair 8800, nezgrapni računar koje je tada stajao 400 dolara.

Nakon toga su se preselili u Albuquerque u Nju Meksiku kako bi bili bliže proizvođaču Altaira. Alenova ideja bila je da je nazovu Micro-Soft, spojivši tako izraze mikroračunar i softver u jedan naziv.

Alen je bio zadužen za tehničke operacije prvih osam godina te je bio među malobrojnim zaslužnim za nastanak prvih softvera poput MS-DOS-a i Worda koji su omogućili revoluciju PC-a i izbacili Microsoft u sam vrh industrije.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije