Programi

Veliki broj korisnika kreira samo jednu lozinku za sve onlajn naloge

Veliki broj korisnika kreira samo jednu lozinku za sve onlajn naloge
Veliki broj korisnika kreira samo jednu lozinku za sve onlajn naloge

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab o tome koliko su korisnici upoznati sa zaštitom na internetu pokazalo je da mnogi od njih i dalje nisu dovoljno pažljivi kada je u pitanju kreiranje lozinki.

Samo 38 odsto korisnika kreira jake nove lozinke za svaki nalog, dok jedan od sedam ispitanika (14 odsto) koristi samo jednu lozinku za sve naloge. Takvi korisnici rizikuju da nekoliko njihovih naloga bude istovremeno ugroženo u slučaju gubitka podataka.

Nivo rizika nije mnogo niži kod ljudi koji koriste samo nekoliko lozinki za veći broj naloga (36 odsto) i za one koji koriste slične obrasce za kreiranje lozinki (12 odsto).

Ono što dodatno komplikuje situaciju jeste činjenica da, prema drugom istraživanju kompanije Kaspersky Lab, jedan od deset korisnika kreira lozinke koje imaju manje od osam karaktera, dok 12 odsto njih ne pokušava da učini lozinke komplikovanijim tako što će, na primjer, koristiti velika slova, kombinaciju brojeva i slova, znakove interpunkcije ili slične trikove.

Da situacija bude gora, istraživanjem je takođe ustanovljeno da korisnici ugrožavaju svoju bezbjednost tako što čuvaju lozinke na mjestima kojima je lako pristupiti ili koja nisu bezbjedna. Više od polovine ispitanika (57 odsto) priznalo je da čuva svoje lozinke na papirićima, u svom mobilnom telefonu, u dokumentima na računaru ili na veb pretraživaču. Trećina ispitanika (36 odsto) spremno prihvata zahtjev sa pretraživača da sačuva korisničko ime i lozinku, čime se praktično nude sajber kriminalacima ili zlonamjernim ljudima koji žele da dobiju pristup njihovim uređajima.

Ovakav nemaran stav prema lozinkama mnogi korisnici pravdaju činjenicom da su ubijeđeni da ne čuvaju povjerljive informacije na svojim računarima. To je nešto u šta vjeruje 27 odsto ispitanika, pri čemu ne shvataju da su korisnička imena i lozinke sami po sebi omiljena meta sajber kriminalaca. Pored toga, nedavno istraživanje kompanije Kaspersky Lab pokazalo je da bi 73 odsto korisnika radije otkrilo svoje lozinke nego ostalo bez donjeg veša. Kao posljedica toga, čak 25 odsto ovih ispitanika doživjelo je situaciju da im je nalog bio preotet u prethodnoj godini.

"Nažalost, mnogi korisnici ne shvataju baš najbolje razmjere prijetnji na internetu i nisu dovoljno savjesni kada je u pitanju zaštita ličnih podataka na mreži, što značajno povećava šanse za gubitak ovih podataka", objasnio je Dejvid Em, glavni bezbjednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

"Jaka lozinka koja je drugačija za svaki nalog osnova je zaštite vašeg digitalnog identiteta. Možete smisliti i primjeniti jedan jedini algoritam za formiranje lozinki koje ne mogu biti lako dešifrovane, a koje ćete lako zapamtiti. Takođe, postoje određeni program koji omogućuju lako formiranje i čuvanje lozinki", rekao je on.

Upravljanje lozinkama veoma je jednostavno uz program Kaspersky Password Manager, koji predstavlja sastavni dio softverskog rješenja Kaspersky Total Security - multi-device. Kaspersky Password Manager kreira jake lozinke, bezbjedno ih čuva i automatski ih sinhronizuje i unosi u sve uređaje.

Da li se uspješno štitite na internetu? Uradite test na stranici: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/.

Naučite kako da zaštitite svoje podatke na stranici: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije