Programi

Virus Flejm dobio komandu za samouništenje

Virus Flejm dobio komandu za samouništenje
Virus Flejm dobio komandu za samouništenje

LONDON - Tvorci kompjuterskog virusa Flejm poslali su komandu koja potpuno uklanja ovaj zlonamjerni program sa zaraženih računara, saopštila je kompanija za kompjutersku bezbjednost "Simantek".

"Simantek" je uočio ovu komandu na jednom od kompjutera koji su korišteni kao mamac za praćenje aktivnosti ovog virusa.

Stručnjaci su zaključili da je komanda poslata hitno početkom maja s ciljem da se uklone svi tragovi postojanja i djelovanja virusa. Mnogi smatraju da iza virusa stoji neka država, a ne sajber kriminalci, ali još ne znaju koja.

Za Flejm se saznalo kada je tijelo UN za telekomunikacije zatražilo pomoć u identifikovanju virusa koji je krao podatke sa mnogih kompjutera na Bliskom istoku.

Analiza virusa pokazala je da je ovo najsofisticiraniji program ove vrste do sada, pošto je sam stvarao digitalne akreditive koji su mu olakšavali širenje.

Flejm je, prema dosadašnjim saznanjima, stvoren kao moćno sajber-oružje čije su mete bili nuklearni programi Irana i Izraela, iz kojih je krao osjetljive podatke.

Tvorci virusa Flejm više nemaju pristup svim zaraženim mašinama, pošto su firme za računarsku bezbjednost preuzele kontrolu nad nekim od ovih kompjutera.

"Komanda za samouništenje dizajnirana je tako da potpuno ukloni Flejm iz kompromitovanog kompjutera", saopštio je "Simantek".

Komanda je u stanju da locira svaki Flejmov fajl na kompjuteru, obriše ga i potom na njegovo memorijsko mjesto upiše nasumične podatke koji sprečavaju forenzičku analizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije