Programi

Zaustavljeno širenje virusa, ali privremeno

Zaustavljeno širenje virusa, ali privremeno
Zaustavljeno širenje virusa, ali privremeno

LONDON - Kompjuterski stručnjak, koji je zaustavio širenje štetnog računarskog virusa aktivirajući "dugme za zaustavljanje", rekao je da će kriminalci promijeniti kod i da će ponovo započeti napad.

Britanski dnevnik "Gardijan" navodi da je "slučajni heroj", koji je zaustavio globalno širenje virusa tako što je registrovao domen skriven u štetnom programu, upozorio da bi napad mogao ponovo biti pokrenut.

Štetni program izazvao je danas haos u brojnim organizacijama širom svijeta, uključujući "Fedeks" i "Telefonika" te u britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi, koja je morala da otkaže i hirurške intervencije, snimanja rentgenom, rezultate ispitivanja dok su nedostupni brojni kartoni pacijenata i telefoni nisu radili.

Međutim, hakerski napad iznenada je zaustavljen kada je britanski istraživač bezbjednosti na internetu pronašao i aktivirao "dugme za gašenje" skriveno unutar štetnog programa.

Stručnjak koji se identifikuje samo kao "Malver teh" je 22-godišnji mladić sa jugozapada Engleske. On živi sa roditeljima i radi za firmu "Kriptos lodžik" sa sjedištem u Los Anđelesu.

"Dugme za gašenje" kompjuterskog virusa bilo je skriveno unutar programa za slučaj da autor štetnog koda želi da ga ugasi i spriječi širenje. Kod obuhvata domen sa veoma dugačkim imenom ka kojem štetni program upućuje zahtjev i ukoliko se taj zahtjev vrati aktivira se gašenje i prestaje širenje virusa.

Sporni domen košta 10,69 dolara i odmah je registrovao više hiljada konekcija u sekundi.

"Malver teh" je objasnio da je kupio domen jer njegova kompanija prati botnete i registracijom spornih domena mogu da vide način njihovog širenja.

Botnet je mreža računara zaraženih virusom i koje hakeri mogu kontrolisati sa udaljene lokacije radi upada i sličnih aktivnosti.

Rad kompjutera na više hiljada lokacija širom svijeta blokiran je programom koji je zahtijevao isplatu u iznosu od 300 dolara u virtuelnoj valuti "bitkoin".

Kompanija za bezbjednost na internetu "Avast" saopštila je da je širom svijeta prijavljeno 75.000 slučajeva "otkupnine" na osnovu štetnog programa poznatog po imenu "Vona-kraj" i varijanti tog imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije