Svemir

Ako Pluton nije planeta, šta je onda?

Ako Pluton nije planeta, šta je onda?
Foto: Ilustracija | Ako Pluton nije planeta, šta je onda?

Punih 12 godina od kako je Pluton zvanično izgubio status planete, naučnici se pitaju da li je on zapravo kometa?

Tačnije, milijardu kometa "pomiješanih" zajedno...

U nedavno objavljenom izvještaju, naučnici kao mogućnost razmatraju ideju da je udaljena patuljasta planeta formirana "aglomeracijom (nagomilavanjem) oko milijardu kometa". 

"Razvili smo ono što smo nazvali 'džinovska kometa', kosmohemijski model nastanaka i formiranja Plutona", kaže vođa istraživanja doktor Kristofer Glen. 

Naučnici su analizirali podatke koje su prikupile svemirska sonda Evropske svemirske agencije - Rozeta, koja se spustila na kometu 67P, i NASA-ina sonda "Novi horizonti" (New Horizons) koja je letjela pored Plutona. 

Pronašli su "intrigantnu dosljednost" u količini azota koja se nalazi na Plutonovom velikom srcolikom glečeru, kao i na kometi. 

I ne samo to. Podaci su naučnicima ukazali i na to da je Pluton, koji je 7,5 milijardi kilometara udaljen od Sunca i koji je manji od Zemljinog mjeseca, nekada imao okean, piše "NjuzHab".

"Naše istraživanje ukazuje da na to da je inicijalni hemijski sastav Plutona, naslijeđen od nagomilanog materijala kometskog porijekla, bio hemijski izmijenjen tečnom vodom, koja bi mogla da potiče iz ispodpovršinskog okeana", kaže doktor Glen. 

Misija sonde Rozeta je završena, pošto je ona namjerno oborena na kometu 67P. Sonda "Novi horizonti" trenutno leti ka Kajperovom pojasu, oblasti malih tijela Sunčevog sistema u obliku diska koja se nalazi iza Neptuna, a koji je oko 1,6 milijardi kilometara udaljen od Plutona.

(B92)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije