Svemir

Ako se vanzemljci pojave, astronomi imaju jasan protokol

Ako se vanzemljci pojave, astronomi imaju jasan protokol
Foto: Ilustracija | Ako se vanzemljci pojave, astronomi imaju jasan protokol

Čovječanstvo do danas nije dobilo nikakvu potvrdu o signalima iz svemira koji bi mogli da potiču od drugih inteligentnih civilizacija, a ako se to desi - postoji jasan protokol, navode astronomi.

U slučaju da se takav signal pojavi i da budu eliminisane sve druge mogućnosti, organizacija koja se bavi potragom za inteligentnim životom van Zemlje (SETI) ima vrlo jasne protokole.

O tom saznanju odmah će biti obaviješteni ostali potpisnici protokola, drugi astronomi širom svijeta, kao i UN. Svi podaci u vezi sa otkrićem moraju se javno objaviti.

Ono što je bitno jeste da niko ne smije slati nikakav odgovor u ime Zemljana prije međunarodnih konsultacija.

Astronomi sa radio-teleskopa "Arekibo" u Portoriku otkrili su nedavno neobičan radio-signal, koji je primijećen kada su uperili teleskop na obližnju zvijezdu Ross 128.

Ali, još se previše ne uzbuđuju zbog mogućnosti da je riječ o vanzemaljskoj civilizaciji.

"Ako vas baš zanima, hipoteza o vanzemaljcima je na samom dnu, ispod brojnih drugih boljih objašnjenja", ističu stručnjaci.

U proteklih 20 godina došlo je do prave "eksplozije" broja planeta koje orbitiraju oko drugih zvijezda, ali još uvijek nisu pronađeni tragovi života.

Nepostojanje dokaza o vanzemaljskom životu leži u samom srcu Fermijevog paradoksa - "ako su planete i život česti u galaksiji, zašto još ljudi nisu naišli na vanzemaljce".

Jedan od mogućih odgovora koje pruža nauka jeste da su civilizacije sposobne za inteligentan život, ali ne i za međuzvjezdanu komunikaciju, što može biti posljedica toga što se one ne uspiju razviti do mogućnosti prelaska svog zvjezdanog sistema ili, ako uspiju, uskoro budu uništene, navode naučni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije