Svemir

Ako želite putovati u svemir, ovih pet stvari imajte na umu (FOTO)

Ako želite putovati u svemir, ovih pet stvari imajte na umu (FOTO)
Ako želite putovati u svemir, ovih pet stvari imajte na umu (FOTO)

KAZAHSTAN - Kosmodrom Bajkonur u Kazakhstanu zasad je jedino mjesto na svijetu koje nudi letove u svemir privatnim osobama, tj. svemirskim turistima.

Tu mogućnost uveli su 2001. godine, a dosad ju je iskoristilo osmoro ljudi. Evo pet stvari koje treba da znate odlučite li se i vi na svemirsko putovanje.

1. Prije odlaska, svemirski turisti moraju proći petomjesečnu obuku u Moskvi, gdje uče o tome kako pripremiti hranu u svemiru, kako ići u toalet, kako se održavati čistim i izvoditi naučne eksperimente.

2. Kada dođu na svemirsku stanicu, posjetioci mogu izaći u svemirsku šetnju. Imaju priliku vidjeti Zemlju iz potpuno drukčije perspektive, što je za većinu ljudi vrlo emotivan prizor.

3. Prva osoba koja je na ovaj način turistički otišla u svemir bio je američki inženjer Denis Tito. Među svemirskim putnicima našao se i osnivač "Ciquea de Solei" Kanađanin Gaj Laliberte.

4. Ipak, putovanje života nije nimalo jeftino. Boravak u svemiru u trajanju od 10 dana košta oko 35 miliona dolara.

5. Ako ne možete u svemir, onda barem možete saznati kakav je osjećaj tamo biti. Za puno nižu cijenu, 4.600 dolara, nudi se posjeta Bajkonuru, obilazak svemirske škole, simulacija uslova u svemiru, gledanje lansiranja rakete "Soyuz". Piše portal 24sata.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije