Svemir

Alan Ćatović iz Sarajeva fotografisao Jupiter, Veneru i dvije galaksije

Alan Ćatović iz Sarajeva fotografisao Jupiter, Veneru i dvije galaksije
Alan Ćatović iz Sarajeva fotografisao Jupiter, Veneru i dvije galaksije

SARAJEVO - Alan Ćatović, osnivač astronomske grupe Sarajevo, sinoć je iskoristio lijepo vrijeme i snimio galaksije M81 i M82, te planete Jupiter i Veneru.

Galaksija M81, poznata kao i Bodeova maglica, spiralna je galaksija u sazviježđu Veliki medvjed. Udaljena je 11,8 miliona svjetlosnih godina od nas, a svojim dimenzijama M81 je tek neznatno manja od naše Mliječne staze koja ima dijametar od blizu 100.000 svjetlosnih godina.

M82 je nepravilna galaksija i takođe se nalazi u sazviježđu Veliki medvjed. Njen nepravilan oblik je posljedica "sudara" sa M81, koji se odigrao prije 100 miliona godina, piše Klix.

U tom procesu manja galaksija M82 je doživjela naglo urušavanje oblaka plina i prašine zbog plimnih sila masivnije M81. Udaljenost između M81 i M82 danas je "samo" 300.000 svjetlosnih godina.

"Astrofotografija je kod nas u povojima jer zahtijeva dosta uloženog vremena i truda, a oprema je skupa", rekao je Ćatović, koji je iskoristio relativno toplo i vedro vrijeme kako bi fotografisao nebo iznad Sarajeva.

"Za ovo snimanje korišten je primarni teleskop SW APO 900mm f/7.5 na NEQ6 postolju, Celestron 400mm f/5.7 za vođenje, Flatfield Flattener 0.85x, astronomska kamera QHY 5-II, Canon 500D i laptop", objasnio je Ćatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije