Svemir

Američka kompanija lansira u kosmos prvu recikliranu raketu

Američka kompanija lansira u kosmos prvu recikliranu raketu
Američka kompanija lansira u kosmos prvu recikliranu raketu

Američka kompanija "Spejs Iks" (SpaceX) lansiraće večeras u kosmos svoju prvu recikliranu raketu, koristeći za postizanje ubrzanja raketu koja je prošle godine upotrebljena za dostavljanje namirnica astronautima u Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Planirano je da raketa bude lansirana u 18:27 sati po lokalnom vremenu sa Kejp Kanaverala na Floridi, a svrha lanisranja je da se raketom u udaljenu orbitu pošalje komunikacioni satelit za kompaniju SES sa sjedištem u Luksemburgu, prenosi AFP.

Bijela raketa "Falkon 9", koja se trenutno nalazi na lansirnoj platformi NASA-e, sadrži u svom sklopu visoku raketu za postizanje ubrzanja koja je prošle godine u kosmos poslala teretni kosmički brod "Dragon" bez posade, a potom se vratila na okeansku platformu.

Kompanija "Spejs Iks" sa sjedištem u Kaliforniji, u vlasništvu Ilona Maska, godinama unapređuje tehnologiju potisnih raketa, odnosno raketa za postizanje ubrzanja, kako bi se omogućio njihov bezbjedan povratak iz kosmosa na kopnenu ili vodenu platformu na Zemlji.

Do sada je uspješno vratila na Zemlju osam takvih raketa pri čemu je pet sletjelo u okean, a tri na kopno, a cilj je, kako kaže vlasnik kompanije Ilon Mask, da se dijelovi rakete učine ponovo upotrebljivim kao što je slučaj i sa dijelovima automobila, aviona i bicikala.

Trenutno se dijelovi rakete vredni miliona dolara bacaju poslije svakog lansiranja, dok zvaničnici "Spejs Iksa" tvrde da bi upotrebom recikliranih dijelova troškovi mogli da se smanje za oko 30 odsto.

Svako lansiranje rakete "Falkon 9" košta, inače, više od 61 miliona dolara, napominje francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije