Svemir

Arhitekte osmislile "nebeski" soliter koji visi na asteroidu

Arhitekte osmislile "nebeski" soliter koji visi na asteroidu
Arhitekte osmislile "nebeski" soliter koji visi na asteroidu

Njujorška arihektonska firma predstavila je projekat solitera koji nije s ovog svijeta.

Nazvan "najvišom zgradom u istoriji civilizacije", Analemma toranj visio bi sa asteroida koji kruži 50.000 kilometara iznad površine Zemlje.

Orbitalna putanja ljuljala bi toranj u obliku broja osam između sjeverne i južne hemisfere, tako da bi stanovnici te zgrade tokom 24 sata obišli cijelu planetu.

Neobični projekat osmislila je Clouds Architecture Office, idejni tvorac kuća na Marsu i grada u oblacima.

Posljednji dizajn iz ovog biora potpuno odbacuje ustaljene norme u projektovanju visokih građevina i pravi zgradu odozgo nadole.

Dizajn bi koristio sistem Univerzalne orbitalne podrške, koji uključuje snažan kabl povezan sa asteroidom.

"Pošto je toranj u vazduhu, mogao bi biti sagrađen bilo gdje na svijetu i transportovan do konačne lokacije", stoji u saopštenju arhitektonske firme.

"Prema početnim prijedlozima, Analemma bi mogla biti izgrađena iznad Dubaija, koji ima specijaliste za izgradnju visokih zgrada, a cijena bi pritom bila pet puta niža nego u Nujorku".

Iako neki sumnjaju u mogućnost da takva ideja ikad može biti realizovana, iz Clouds Architecture Office vjeruju da ona neće još dugo biti koncept rezervisan za naučno-fantastične filmove.

Štaviše, oni podsjećaju da je NASA najavila misiju "hvatanja" asteroida već za 2021. godinu.

Pored poslovnih i stambenih jedinica, stanovnicima bi bila dostupna bašta, tekuća voda koja bi se pribavljala iz oblaka i kišnice, a strujom bi ih snabdijevali veliki solarni paneli.

Iako bi temperatura na toj visini bila oko -40 stepeni Celzijusa, a stanje približno vakuumu, iz firme se nadaju da, imajući u vidu da astronauti mjesecima žive na Međunarodnoj svemirskoj stanici, to nije toliko strašno.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije