Svemir

Astronaut: U kosmos će uskoro i siromašniji turisti

Astronaut: U kosmos će uskoro i siromašniji turisti
Foto: Ilustracija | Astronaut: U kosmos će uskoro i siromašniji turisti

Za petnaestak godina u svemir će kao turisti putovati i oni koji nisu bogati, smatra najstariji astronaut Paolo Nespoli (61).

Ovaj Italijan predviđa da će i građani srednje klase imati priliku da idu u svemir.

"To je poput mobilnog telefona. Sjećam se kako sam u astronautskom centru imao jedan od prvih mobilnih telefona u NJemačkoj, a razgovor je koštao 20 njemačkih maraka po minutu.

To je bilo nevjerovatno i razmišljali smo o tome ko bi mogao sebi priuštiti toliko skup uređaj. Nekoliko godina poslije, mobilni telefoni su bili svugdje", objašnjava Nespoli za hrvatske medije.

Nespoli je astronaut Evropske svemirske agencije (ESA), tri puta je letio do Međunarodne svemirske stanice i u njoj proveo ukupno godinu dana. Najstariji je aktivni astronaut ESA.

On je gostovao u Evropskom parlamentu u Strazburu i održao predavanje o poslu kojim se bavi.

Nespoli ističe da se iz svemira ne vidi granica između zemalja, nego samo ona između planete i svemira zbog čega čovjek tada prvi put potpuno osjeti pripadnost Zemlji.

Sa Međunarodne svemirske stanice se "odlično vidi koliko je čovjek raširen na planeti", kaže Nespoli i ističe da ga je naročito iznenadio broj ribarskih brodova na jugoistoku Azije, za koje je prvo mislio da su dio velikog grada.

On otkriva da je astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici dnevni raspored strogo određen kako bi vrijeme što bolje iskoristili za izvođenje naučnih eksperimenata.

"Astronauti nisu superjunaci ili genijalci, već normalne osobe sposobne da rade svašta, na primjer da poprave toalet", naglašava Nespoli.

Pošto provode vrijeme u bestežinskom stanju, astronauti su i predmet medicinskih testiranja, poput onih za osteoporozu.

Ta bolest posebno je zanimljiva za istraživanje u svemiru jer dugotrajni izostanak gravitacije loše utiče na kosti.

"Izostanak gravitacije mozgu šalje signal da je skelet nepotreban, pa se gubi deset puta više kalcijuma nego inače", otkriva Nespoli jedan od problema sa kojima se astronauti susreću u svemiru.

Nespoli nije vidio vanzemaljce, ali smatra da bi bilo statistički nevjerovatno da nigdje u svemiru nisu stvoreni uslovi za život slični onima na Zemlji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije