Svemir

Astronauti ponovo u šetnji svemirom

Astronauti ponovo u šetnji svemirom
Astronauti ponovo u šetnji svemirom

Astronauti iz Međunarodne svemirske stanice u orbiti oko Zemlje su izašli u još jednu „svemirsku šetnju“, da bi priključili nove i bolje baterije na elektro-mrežu te stanice.

Isti posao obavili su i prošlog petka. Komandant Šejn Kimbro ponovo predvodi operaciju, ovog puta uz pomoć Francuza Tomasa Peskea.

Oni će, po uputstvima Kontrole leta u Hjustonu, na tri priključene litijum-jonske baterije, uključene prošle nedjelje, dodati još tri. I sada im pomaže robot koji je prije njihovog izlaska obavio najteži dio posla, odstranivši stare i postavivši nove baterije.

„Svemirske šetnje“ su visokorizične aktivnosti, te je uvijek poželjno skratiti ih što više, rekli su zvaničnici Nase. Peske je prvi Francuz u „svemirskoj šetnji“ u posljednjih 15 godina.

Nasa očekuje da će biti potrebno dvije-tri godine da se zamijeni svih 48 starih nikl-vodoničnih baterija iz kojih stanica dobija struju koju daju solarni, foto-elekrični paneli na „krilima“ stanice, raspona 65 metara i površine 2.500 kvadratih metara.

Agencija za istraživanje svemira je rekla da su nove, litijum-jonske baterije ključne za obnovu solarne energetsko-mrežne instalacije, jer su toliko efikasne, da će ih biti potrebno upola manje nego starih baterija, te će se uštedjeti i prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije