Svemir

Astronomi otkrili najudaljeniji objekat u Sunčevom sistemu

Astronomi otkrili najudaljeniji objekat u Sunčevom sistemu
Astronomi otkrili najudaljeniji objekat u Sunčevom sistemu

Dosad je najudaljeniji objekat od Sunca bila patuljasta planeta Eris

Astronomi su otkrili najudaljeniji objekt dosad poznat u Sunčevom sistemu koji je 15,4 milijarda kilometara udaljen od Sunca, ili triput dalje nego Pluton.

Ta nova patuljasta planeta nazvana V774104 prečnika je od 500 do 1000 km, navode istraživači koji su svoje otkriće objavili na godišnjoj konferenciji Američkog astronomskog društva u National Harboru, blizu Washingtona, u saveznoj državi Maryland.

Trebaće još godinu dana da astronomi tačno utvrde njegovu putanju. Ali smatraju da bi ta patuljasta planeta mogala ući u novu grupu objekata koji kruže na rubu Sunčevog sistema a njihove neobične putanje mogle bi upućivati na uticaj druge nepoznate planete ili obližnjih zvijezda.

Dosad je najudaljeniji objekat od Sunca bila patuljasta planeta Eris koja takođe ima jedan mjesec i kruži po putanji čija se udaljenost od Sunca kreće od 5,7 do 14,6 milijardi kilometara.

Na primjer, Zemlja je 149 miliona km udaljena od Sunca, što je uzeto kao astronomska jedinica.

Američka svemirska sonda Voyager 1, koja je lansirana 1977. a 2012. je izašla iz rubnog područja Sunčevog sistema poznatog kao heliopauza, trenutno je na oko 20 milijardi km od Sunca.

Astronome zanima kruži li V774104 unutar Sunčevog sistema kao Eris, ili izvan njega, poput drugih veoma udaljenih nebeskih tijela kao što su 2012VP113 i Sedna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije