Svemir

Astronomi otkrili najvažniju planetu izvan Sunčevog sistema (VIDEO)

Astronomi otkrili najvažniju planetu izvan Sunčevog sistema (VIDEO)
Astronomi otkrili najvažniju planetu izvan Sunčevog sistema (VIDEO)

GJ 1132b najvjerojatnije je prevruća da bi na njoj bio moguć život, ali je velika kao Zemlja i dovoljno nam je blizu da bi mogli direktno pročavati njegovu atmosferu

Astronomi su u orbiti malene obližnje zvijezde otkrili novu planetu velik poput Zemlje koji bi mogao biti dosad najvažniji kojeg smo otkrili van Sunčeva sustava. 

Nalazi se u sazviježđu Jedra i dovoljno je blizo kako bi novi teleskopi mogli vidjeti njegovu atmosferu, kakvu god da ima, a taj bi postupak mogao pomoći u otkrivanju života na drugim planetima u budućnosti. 

GJ 1132b od Zemlje je veća 16 posto i udaljena je 39 svjetlosnih godina, što je prilično blizo u svemirskim mjerama, odnosno tri puta je bliži od ostalih egzoplaneta Zemljinih dimenzija. Zbog toga se nau;nici nadaju i da će teleskopima moći vidjeti kakvih hemijskih elemenata ima u atmosferi, koliko su brzi vjetrovi, ali i kako izgleda sumrak. 

Ali život na toj planeti vjerojatno nije moguć.  Iako su je otkrili dok je prolazila ispred zvijezde koja je pet puta manja od naše, GJ 1132b toliko je blizu svom suncu da su temperature na njegovoj površini oko 260 Celzija. No, iako se voda ne bi mogla zadržati i omogućiti život kakav znamo, ovaj vjerojatno stjenovita planeta bi i dalje mogao zadržavati određenu atmosferu. 

Upravo se tome nadaju naučnici. Otkriju li da ovaj planet ima atmosferu, tada bi mogli naći i druge hladnije planete u orbiti malih zvijezda.  To bi im omogućilo i da se fokusiraju na potragu za molekulama kojih ima u atmosferi, a znak su života - poput metana i kisika. 

Ova planeta orbitira oko zvijezde kao Mjesec oko Zemlje,  s jednom stranom na kojoj je uvijek dan, dok je druga okrenuta od sunca, piše MIT.

Naučnici su planetu otkrili teleskopima u Čileu, ali nadaju se da će uskoro dobiti priliku proučavati ga Hubbleom i Spitzerom. No, on će biti i u centru pažnje budućih misija poput svemirskog teleskopa James Webb kojeg će lansirati 2018. godine ili Velikog Magellanova teleskopa koji će proraditi 2025, piše Guardian.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije