Svemir

Audijev rover ide na Mjesec 2017.

Audijev rover ide na Mjesec 2017.
Audijev rover ide na Mjesec 2017.

Njemački proizvođač automobila Audi se priprema za predstavljanje "Lunar Quattro" rovera koji bi 2017. godine mogao da bude lansiran na Mjesec u okviru Guglovog "Lunar XPRIZE" takmičenja.

Zadatak ovog rovera je da uspješno pređe 500 metara lunarne površine, napravi fotografije u visokoj rezoluciji i pošalje ih na Zemlju. Lansiranje je planirano za 2017, a put do Mjeseca će trajati oko 5 dana.

Audi je još 2015. najavio planove za izgradnju rovera. Vozilo je napravljeno od aluminijuma i opremljeno je solarnim panelima koji litijum jonske baterije pune energijom. Maksimalna brzina mu je 3km/h.

Stručnjaci su odredili da će rover sletjeti na isto mjesto na koje je prije 45. godina sletio i Apolo 17, NASA-ina poslednja misija sa ljudima. Tokom kompletnog Apolo programa, šest astronauta je ukupno prešlo 90km po površini Mjeseca.

Prvi rover koji je dizajniran da sleti na Mjesec uz daljinsku kontrolu sa Zemlje je Sovjetski Savez pravio između 1969. i 1977, a jedine dvije uspješne misije "Lunokoda" su one iz 1970. i 1973.

Posljednji rover koji je poslat na Mesec je kineski "Yutu" 2013.

(nn, mojauto.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije