Svemir

Bangladeš lansirao svoj prvi satelit

Bangladeš lansirao svoj prvi satelit
Foto: Ilustracija | Bangladeš lansirao svoj prvi satelit
Tanjug

KEJP KANAVERAL - Aeronautička kompanija "Spejs-X", u vlasništvu magnata Ilona Maska, lansirala je u orbitu prvi satelit Bangladeša.

"Falkon 9", nadograđena raketa koja može da vrši povratne letove, podigla je komunikacijski satelit "Bangabandu-1", nazvan po nadimku "Prijatelj Bengala" koji je nosio Šeik Mudžib, osnivač Narodne Republike Bangladeš.

Anadolija navodi da je raketa lansirana iz Kejp Kanaverala u američkoj saveznoj državi Florida, a raniji pokušaj lansiranja u četvrtak nije uspio.

Navodi se da je lansiranje, koje je prenošeno uživo, pozdravljeno u Bangladešu, čiji eksperti su izjavili da će satelit predstavljati prekretnicu u telekomunikacionom sektoru.

Premijerka Šeik Hasina je u televizijskom obraćanju rekla da će ovaj satelit predstavljati "veliku prednost za informacionu tehnologiju, predstavljajući ulazak Bangladeša u svetski satelitski klub".

"Zahvalila bih ''Tales Aleniji'', proizvođaču satelita u Francuskoj, za izgradnju ''Bangabandu-1'', kao i ''Spejs-X'' iz SAD-a, koji je bio odgovoran za lansiranje satelita. Zahvalila bih i Rusiji koja nam je omogućila da koristimo njihov orbitalni slot", rekla je Hasina.

Navodi se da će satelitom biti upravljano iz grada Džodpur u Gazipuru, u blizini glavnog grada Bangladeša i iz još jedne zemaljske stanice Rangamati Betbunija, na jugoistoku zemlje, koja će služiti kao alternativna stanica.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije