Svemir

Brenson: Eksplozija nije uzrok pada letjelice

Brenson: Eksplozija nije uzrok pada letjelice
Brenson: Eksplozija nije uzrok pada letjelice

LOS ANĐELES - Britanski milijarder i osnivač grupe "Virdžin Galaktik", ser Ričard Brenson, kritikovao je danas, kako je rekao, "samoproglašene stručnjake" koji tvrde da je eksplozija uzrok pada jedne od njegovih letjelica prošle nedjelje iznad kalifornijske pustinje Mohave.

Dokazi pokazuju da "eksplozija nije uzrok pada letjelice Spejsšip 2", koja se srušila u petak, rekao je Brenson za televiziju "Skaj njuz".

"Nikada nisam vidio tako neodgovorne i štetne insinuacije", kazao je Brenson.

On je, takođe, obećao da će nastaviti program turizma u svemiru čim se utvrde razlozi nesreće, u kojoj je jedan pilot poginuo, a drugi je povrijeđen, kao i isprave eventualne greške.

"To je veliki program koji je doživio užasan udarac, ali mi dugujemo poginulom pilotu da nastavimo", rekao je Brenson u intervjuu za NBC, dodajući da je cilj vrijedan rizika.

On je istakao da je američka Nacionalna agencija za bezbjednost saobraćaja, koja vodi istragu o toj nesreći, pronašla rezervoare za gorivo i motor letjelice u pustinji Mohave u Kaliforniji gdje se srušila.

"Rezervoari i motor su bili čitavi, što je dokaz da nije bilo eksplozije iako je mnogo samoproglašenih stručnjaka reklo da je upravo ona uzrok pada", objasno je Brenson.

On je kazao da su senzacionalistički novinski izvještaji o padu letjelice bili "nevjerovatno štetni", dodajući da bi neki novinari trebalo da se stide.

Nacionalna agencija za bezbjednost saobraćaja saopštila je da će biti potrebno možda i godinu dana da se utvrdi tačan uzrok nesreće, ali da preliminarni rezultati istrage pokazuju da je ručka za zaključavanje i otključavanje prerano pomjerena.

"Ako se utvrdi da je to problem, to se može lako riješiti i možemo biti apsolutno sigurni da se to neće ponoviti u budućnosti", kazao je Brenson.

Oba pilota koja su testirala letjelicu radila su za kompaniju "Skejld kompozit" koja je dizajnirala letjelicu pričvršenu za avion Bijeli vitez 2, od koga se odvojila na visini od 13.700 metara zbog testiranja motora. Srušila se ubrzo poslije toga.

Više od 800 ljudi je već platilo ili dalo depozit za putovanje na Spejsšipu 2, koje košta oko 200.000 dolara po osobu, a među njima je i poznati američki glumac Leonardo di Kaprio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije