Svemir

Čeka nas spektakularno pomračenje superkrvavog, vučjeg Mjeseca

Čeka nas spektakularno pomračenje superkrvavog, vučjeg Mjeseca
Foto: Twitter | Čeka nas spektakularno pomračenje superkrvavog, vučjeg Mjeseca

Ovaj fenomen, kad Mjesec izgleda veći sjajniji no inače, bit će vidljiv u Evropi, Aziji, Africi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Pacifiku, Atlantiku, Indijskom okeanu i Arktiku.

U nedjelju 20. januara, ljudi u zapadnoj hemisferi moći će doživjeti jedno potpuno pomračenje Mjeseca ove godine. Fenomen superkrvavog, vučjeg Mjeseca, kad izgleda veći sjajniji nego inače, bit će vidljiv u Europi, Aziji, Africi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Pacifiku, Atlantiku, Indijskom okeanu i Arktiku.

Superkrvavi, pa još i vučji Mjesec, to zvuči kao da je istrgnuto sa stranica 'Sumraka', ali svaka riječ ima svoje značenje. U vrijeme potpunog pomračenja Zemlja prolazi između Sunca i Mjeseca i baca sjenu na njega. Za razliku od potpunog pomračenja Sunca, potpuno pomračenje Mjeseca mogu se slobodno posmatrati bez zaštite za oči.

Mjesec bude 'krvav' zbog tamnocrvene boje kojom sja kad se nađe u Zemljinoj sjeni. Riječ 'super' koristi se za označavanje 'supermjeseca'. Ovaj pojam zapravo nije astronomski nego astrološki i odnosi se položaj Mjeseca u perigeju za faze mlađaka ili uštapa. Tada je prividno veći i sjajniji negoli za uštapa koji nastupa u nekoj drugoj tački Mjesečeve staze udaljenijoj od Zemlje.

 

Mjesec je za uštapa u perigeju oko 14 odsto prividno veći i oko 30 odsto sjajniji negoli za uštapa u apogeju. To podsjeća na pojavu kada nam se čini da je puni Mjesec nad obzorom veći negoli kad je visoko nad horizontom, premda je u tom slučaju čak udaljeniji i u stvarnosti nešto manji. Astronomi i psiholozi još uvijek nisu uspjeli u potpunosti objasniti ovu pojavu.

'Vučjim' su Mjesec koji se pojavljuje u januaru nazivala indijanska plemena, od kojih su taj zaziv preuzeli i prvi kolonosti Novog svijeta.

Mjesec bi 20. na 21. januara trebao biti vidljiv svima u zapadnoj hemisferi, a što će i koliko tačno moći vidjeti zavisiće o tome hoće li nebo biti vedro ili zastrto oblacima. Tokom prvog sata Mjesec će prolaziti kroz različite faze, pretvarajući se u narančastu i crvenu - gotovo nalik na Mars.

U 5,43 sati po našem vremenu Mjesec bi trebao zasjati tamnocrvenim sjajem, a njegova boja može varirati ovisno o atmosferskim uslovima. Pomračenje će trajati do ponedjeljka 21. januara poslije podne.

Biće to posljednje potpuno pomračenje Mjeseca sve do 2021. godine. Nema garancija da će se svemir uskladiti tako da sljedeće pomračenje padne u vrijeme supermjeseca i ko zna kad ćete sljedeći put čuti za pojam superkrvavog vučjeg Mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije