Svemir

Da li su boje na ovoj fotografiji Zemlje stvarne?

Da li su boje na ovoj fotografiji Zemlje stvarne?
Da li su boje na ovoj fotografiji Zemlje stvarne?

Slika koja je nastala u jednoj od prošlogodišnjih ekspedicija na Međunarodnu svemirku stanicu sadrži sve što oduševljava zaljubljenike u svemir.

Posada Ekspedicije 44 s misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) vratila se još u septembru prošle godine. Međutim, tek sad su objavili fotografiju koja je, što se zaljubljenika u svemir tiče, sve ono što im srce može poželiti.

Međunarodna ekspedicija je počela lansiranjem letjelice Sojuz TMA-15M 11. juna, da bi završila povratkom na Zemlju 11. septembra. Na letu za ISS bili su astronauti Genadi Padalka, Mikail Kornijenko i Skot Keli, a pri povratku su im se pridružili i Oleg Kononenko, Kimija Jui, kao i Kjel N. Lindgren. Keli i Lindgren u sklopu te misije postali su prvi Amerikanci koji su se hranili biljkama koje su u potpunosti bile gajene u svemiru.

Što se fotografije tiče, ona prikazuje Mlečni put, Zemlju, dio ISS, čak i trenutak u kojem je na Zemlji bljesnula munja i čiji se odraz vidi na jednom od solarnih panela ISS. ISS, koji oko Zemlje kruži na visini između 330 i 435 kilometara, u trenutku snimanja fotografije nalazio se iznad pacifičke ostrvske države Kiribati.

Zemlji se na fotografiji vrlo jasno razaznaje zakrivljenost, pri čemu narandžasti i tanki zeleni pojas nije rezultat nikakve intervencije na fotografiji. Riječ je o uticaju Sunčevog ultraviolentnog zračenja na molekule kiseonika i azota u Zemljinoj atmosferi, pri čemu dolazi do isijavanja svjetla kakvo se vidi na fotografiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije