Svemir

Da li su roveri Viking 1 i 2 pronašli trag života na Marsu?

Da li su roveri Viking 1 i 2 pronašli trag života na Marsu?
Da li su roveri Viking 1 i 2 pronašli trag života na Marsu?

Roveri „Viking 1 i 2“ bili su prve mašine sa Zemlje koje su uspješno spuštene na Mars i koje su poslale prve fotografije Crvene planete visoke rezolucije. Takođe, one su prikupljale geološke podatke, a nova studija objavljena u časopisu „Astrobiology“, pokazuje da uzorke tla koje su ti roboti pokupili pre 40 godina, treba ponovo testirati.

Naučnici Gilbert Levin i Patricija En Strat sa Univerziteta u Arizoni objašnjavaju da su Viking 1 i 2 sproveli tri eksperimenta na tlu Marsa.

Roveri su testirali uzorke tražeći tragove života tako što su ih pomiješali sa vodom bogatom nutrijentima. Naučnici su očekivali da ako tlo sadrži tragove života, treba da metaboliše nutrijente iz vode što se i desilo.

U ponovljenom testu na Zemlji, uzorci tla iz Doline smrti i uzorci sa Antarktika, desilo se isto, što je prema mišljenju Levina i Strat dokaz da su sonde Viking pronašle nešto uzbudljivo.

Međutim, od tri eksperimenta koja su roveri obavljali, dva su bila daleko manje ubjedljiva, pošto nisu dokazala postojanje organskog materijala u uzorcima.

U svjetlu novih otkrića, Levin i Strat smatraju da je moguće da su biološki procesi odgovorni za pozitivan rezultat u jednom od testova i pozivaju na novo ispitivanje uzoraka.

„Mnogi vjeruju da na Marsu nije bilo života i da je rezultat jednog od testova bio posljedica nebiološkog procesa određenih oksidanasa“, napisali su autori.

„Međutim, potrebno je da ponovimo eksperimente, jer ni objašnjenje prema kom su rezultati bili posljedica abiotskih procesa nije potpuno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije