Svemir

Džinovska egzoplaneta tamnija od asfalta

Džinovska egzoplaneta tamnija od asfalta
Foto: Ilustracija | Džinovska egzoplaneta tamnija od asfalta

Džinovska gasovita planeta WASP-12b, koja je za 40 odsto veća od Jupitera, najveće planete našeg Sunčevog sistema, tamnija je od asfalta.

Egzoplanete su otkrivene u gotovo u svim bojama, uključujući i crnu. Ova egzoplaneta, otkrivena 2008. godine, ima jako malu refleksiju (0.064), pokazala je nova studija.

"U pitanju je izuzetno niska vrijednost refleksije što ovu planetu čini tamnijom i od svježeg asfalta“, objasnio je autor istraživanja Tehlor Bel sa Univerziteta Mek Gil u Montrealu.

Poređenja radi, albedo, odnos između količine zračenja koje tijelo reflektuje i količine zdračenja koju prima, na Mjesecu iznosi 0.12, a na Zemlji 0.37.

Na Saturnovom satelitu Enceladu, objekat koji najviše svjetlosti reflektuje, ovaj broj iznosi 1.4.

WASP-12b udaljena je od Zemlje 1.400 svjetlosnih godina. Gravitaciono polje, usljed velike blizine zvezde, uticalo je na promenu oblika planete, koja je poprimila oblik sličan ragbi lopti. Temperature na nekim dijelovima planete dostižu nevjerovatnih 2.600 stepeni Celzijusovih.

Planeta svojoj zvijezdi uvijek pokazuje istu stranu, kao što Mjesec uvijek pokazuje "bližu stranu" Zemlji.

WASP-12b je planeta koju naučnici proučavaju još od njenog otkrića. Međutim, Bel i njegove kolege u oktobru 2016. istražili "vruć Jupiter" uz pomoć svemirskog teleskopa. Nizak albedo zapravo je bio iznenađenje, rekao je Bel.

"Postoje mnoge druge planete koje su tamne poput ove, ali su znatno hladnije od WASP-12b“, rekao je on.

"Za ovakve planete, oblaci i alkalni metali mogu biti razlog za apsorpciju svjetla, ali to ne važi i za WASP-12b na kojoj su temperature nevjerovatno visoke“

Kako se u atmosferi ove planete nalaze uglavnom atomski vodonik i helijum, mnogi smatraju da taj sastav zapravo planetu čini tamnijom.

Iako planeta gotovo da ne reflektuje svjetlost, toliko je užarena da sija poput limenog metara, otkrili su istraživači, piše space.com.

(NN/b92.net)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije